Mainos

Arvio: Länsi-Ukrainassa elämä on lähes normaalia

Ukrainan ja Venäjän välisen rajan valvonta on ollut tähän asti hyvin heikkoa.  

MTV:n Huomenta Suomessa vierailleen kansanedustaja Seppo Kääriäisen (kesk.) mukaan Länsi-Ukrainassa taas eletään lähes normaalia elämää.

– Tämä sota koskee vain itäistä osaa, ja hiukan etelää. Sitä rajaa ei koko pituudelta valvota. Siinä on pitkiä pätkiä, jotka ovat valvomattomia ja niissä kohtaa kulkee sitten tavaraa, ihmisiä ja aseita suuntaan ja toiseen. Suvereenin valtion osalta näin ei voi olla. Sitten aikanaan, kun Ukrainaa päästään korjaamaan takaisin suvereeniksi valtioksi, niin kyllä rajan täytyy aina toimia.

Kääriäinen muistuttaa, että kaikki toivovat, että Ukrainan kriisi ratkeaisi.

– Kaikki toivovat, että Idän ja Lännen välinen vastakkain asettelu, joka on kiristynyt ja voi edelleen kärjistyä, voitaisiin rauhoittaa ja vähitellen purkaa. Se on Etyjin, EU:n ja Natonkin asia. Ei pelkästään vain Lännen ja Venäjän välinen asia. On yritettävä päästä rakentavan vuoropuhelun tielle. 

Venäjällä pitkän tähtäimen suunnitelma

Eilen heräsi hetkellinen toivo aselevosta Itä-Ukrainassa, kun Ukrainan presidentin toimisto ilmoitti aselevosta. Venäjä kiisti tiedon ja myöhemmin Ukrainakin korjaili lausuntoaan. Sen jälkeen julkisuuteen tuli Venäjän presidentti Vladimir Putinin esittämä seitsenkohtainen luettelo ehdoista konfliktin ratkeamiselle. Ukrainan pitäisi muun muassa vetää joukkonsa niin kauas kapinallisalueen asutuskeskuksista, että joukot eivät pysty ampumaan asutusalueille tykistö- tai rakettitulta.

Kääriäisen mukaan Putinin aselepoluettelo voi olla osa Venäjän pitkän tähtäimen suunnitelmaa.

– Sehän olisi hyvä, jos tulitauko toteutuisi. Huomenna on kontaktiryhmän kokous Minskissä ja olisi hyvä jos tulitauko saataisiin aikaan. Päästäisiin todella neuvottelemaan Ukrainan ja käytännössä Venäjän välillä sitä, että rauha tulee siihen maahan.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin julkisuuskuvasta ja puheista on liikkunut useita arvioita maailman medioissa. Kääriäinen ei ota suoraan kantaa siihen, voiko Venäjän presidentin sanoihin luottaa.

– Pitää yrittää lukea Putinin toimintaa myös rivien välistä ja muistaa jatkuvasti Venäjän lähtökohta. He menevät tulevaisuuteen kartta ja historia kainalossa.

– Presidentti Putin sanoi joku aika sitten, että viime vuosisadan suurin geopoliittinen katastrofi oli Neuvostoliiton romahtaminen.  Siitä saa jo hiukan johtoa siihen, mitä Putin ajattelee sisimmässään. Pyrkimyksenä on ilman muuta nostaa Venäjä todellisen suurvallan asemaan, muistuttaa Kääriäinen. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.