ARS 11 avaa Afrikkaa ympäri Suomen

Nykytaiteen seuraavan suurkatsauksen ARS 11:n teemana on Afrikka. Ensi huhtikuun puolivälistä marraskuun loppuun kestävä näyttely on esillä nykytaiteen museo Kiasman lisäksi yhdeksässä Suomen maakuntakaupungissa sekä Tukholmassa. Näyttelyn budjetti on noin miljoona euroa. Kutsutut 30 taitelijaa ovat syntyneet tai asuneet Afrikassa. Tätä ennen seitsemän kertaa järjestetyissä ARS -näyttelyissä on esitelty pääasiassa länsimaista nykytaidetta, nyt fokus päätettiin suunnata mantereeseen, jolla nykytaide on nuorinta mutta joka toisaalta vaikuttaa koko muun maailman nykytodellisuuteen.

- ARS:in teemat ovat, vaikka ne liittyvät Afrikkaan niin ne ovat globaaleja teemoja, jotka koskettavat meitä kaikkia, siellä on ympäristöön liittyviä kysymyksiä, kysymyksiä siirtolaisuudesta, pakolaisuudesta ja kaupunkikulttuurista. Ne on hyvin tuttuja teemoja myöskin meidän omassa yhteiskunnassa, sanoo Kiasman nykyinen johtaja Pirkko Siitari, joka ennen johtajanimitystään valmisteli tätä näyttelyä intendenttinä.

Tämän ARS-näyttelyn teeman valitsi jo Kiasman edellinen johtaja Berndt Arell. Näyttelyn ovat koonneet Siitarin lisäksi intendentti Arja Miller ja amanuenssi Jari-Pekka Vanhala.

- Yhtenä syvätavoitteena on avartaa kävijöiden ajatusta siihen, ettei ihmisen identiteetti ole riippuvainen rodusta tai etnisestä taustasta, kertoo Siitari keskiviikkoisessa tiedotustilaisuudessa.

Tätä viiden vuoden välein järjestettävää nykytaiteen läpileikkausta varten Kiasman taiteellinen henkilökunta on tutustunut 200 taitelijan tuotantoon ja kuunteli lukemattomia esitelmiä Suomessa tehtävästä Afrikka-tutkimuksesta.

Suomalainen Berliinissä asuva Laura Horellion kutsuttu tulevaan ARS:iin, hän mukana myös ARS 01 -näyttelyssä. Nyt Horelli esittää videoteoksen, joka perustuu hänen lapsuudenkokemuksiinsa Keniassa.

- Pyrimme esittämään afropessimismin sijaan moniäänisiä kaikkien elämään liittyviä kertomuksia Afrikasta, kertoo Siitari.

Kiasman näyttely on painottunut alueellisesti läntisen ja Etelä-Afrikan maihin, nigerialaislähtöisiä taiteilijoita on useita.

- Maantiede ei kuitenkaan ole määritellyt taiteilijavalintoja mitenkään, emme ole edes ajatelleet sitä, Siitari sanoo.

Helsingin lisäksi ARS 11 tuo Afrikan Turkuun, Maarianhaminaan, Hämeenlinnaan, Kajaaniin, Kokkolaan, Kouvolaan, Vaasaan, Ouluun ja Kuopioon sekä lisäksi Tukholman Hallwylska-museoon. Satelliittinäyttelyt ovat yhteistyömuseoiden kokoamia ja tuottamia omia kokonaisuuksia.

Talouskurjuus ja valtion tuottavuusvaatimukset eivät ole vaikuttaneet ARS:in kokoamiseen.

- Valmisteluun on ollut kapasiteettia riittävästi ja toivottavasti sitä löytyy myös näyttelyn totuttamiseen, sanoo Siitari. Hän ei halua paljastaa tarkkaa budjettia, koska sponsorisopimukset ovat vielä kesken, mutta yhden miljoonan euron paikkeilla liikutaan.

Afrikka on ollut muutenkin vahvasti esillä: Emmassa, Taidehallissa ja Helsingin kaupunginmuseossa on nähty maailmaa afrikkalaistaitelijoiden tulkitsemana.

Siitari pitää Kiasman näyttelyä tarpeellisena täydennyksenä näihin.

Lue myös:

    Uusimmat