Mainos

Arroyo johtaa vaalikilpaa Filippiineillä

Filippiinien presidentin Gloria Arroyon koalitio johtaa ääntenlaskentaa maassa eilen käytyjen parlamentti- ja paikallisvaalien jälkeen. Suuren äänestysvilkkauden uskotaan kuitenkin kaventavan Arroyon vaaliliiton johtoa ääntenlaskennan jatkuessa.

Maassa asuu paljon oppositiota tukevia köyhiä. Tämä voi tarkoittaa sitä, ettei Arroyon koalitio saakaan niin vankkumatonta asemaa kongressin ylähuoneessa kuin odotettiin. Ovensuukyselyn mukaan presidentti Arroyon tukijat ovat saamassa niukan enemmistön kilvassa 13 senaattorin paikasta. Kysely lupasi Arroyon koalitiolle kahdeksaa paikkaa senaattiin, kun taas maan entiselle presidentille Joseph Estradalle uskolliset ehdokkaat olisivat saamassa neljä paikkaa. Yksi jaossa olleista paikoista menisi riippumattomille. Samansuuntaiset olivat myös ääntenlaskennan tulokset, kun äänistä oli tänään laskettu noin kaksi prosenttia.
Epävirallisten tietojen mukaan vaalien voittajiin kuuluvat Estradan vaimo Luisa Ejercito, senaattori Gregorio Honasan ja entinen poliisipäällikkö Panfilo Lacson. Lacson ja Honasan ovat piileksineet toukokuun alusta lähtien, jolloin heidät määrättiin pidättettäviksi. Miehiä syytettiin yllyttämisestä mellakointiin presidentin palatsin edessä.

Vaaleissa valitaan 13 paikkaa 24-paikkaiseen senaattiin sekä kaikki edustajainhuoneen 262 paikkaa. Lisäksi vaaleissa valitaan tuhansia paikallishallinnon edustajia. Äänestysprosentti vaaleissa nousi noin 85:een.

Poliittisten tarkkailijoiden mukaan suuri äänestysinto on hyvinkin saattanut hyödyttää Estradaa.
-Mitä enemmän äänestäjiä, sitä huonompia uutisia se merkitsee presidentille, yksi tarkkailijoista sanoi.
-Se merkitsee enemmän maaseudulta tulevia ääniä, mikä taas merkitsee enemmän ääniä oppositiolle, hän jatkoi. Vaaleissa annettuja ääniä lasketaan käsin, ja viralliset tulokset ovat selvillä vasta parin viikon kuluttua.

(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.