Armeija ulkoistaa toimintaansa rajusti

Puolustusvoimien siviilihenkilöstö asettaa kovat vaatimukset armeijan ulkoistaessa toimintojaan. Kaikki saavutetut edut halutaan säilyttää, kun siirrytään yksityissektorin palvelukseen.

Reserviupseerikoulun ruokalassa Haminassa työskentelee sama henkilöstö kuin ennenkin. Suurmuonittaja Amica ravintolat Oy otti henkilöstön vanhoina työntekijöinä, kun se voitti kolmivuotisen tarjouskilpailun Haminan ja Kotkan armeijaruoasta.

Tänään nimitetyt Kotkan Rannikkoalueen jääkärit ovat puolustusvoimien ensimmäinen saapumiserä, joka käytännössä kokee, kuinka ostomuonitus pelaa myös vaikeissa maasto-oloissa. Armeijan vaatimus on, että taso ei saa laskea siitä, mihin on totuttu. Määräaikaisia yksityistämisen kokeiluhankkeita on menossa kuudella muullakin palvelualalla. Suurin valmisteilla oleva yksityistämisrysäys kattaa jalkaväkiaseet sekä armeijan ajoneuvot.

- Se koskettaa koko henkilöstöä. Siellähän tulee myös muita, kuin ainoastaan siviileitä mukaan, kun huolto ja korjaus koko puolustusvoimista ulkoistetaan. Henkilöstö vaatii, että vanhojen työntekijöiden edut säilytetään ja säilytämme eläke-edut ja myös kaikki lomat ainakin niiltä henkilöiltä, jotka ovat olleet pitkään talossa, kertoo alueellinen pääluottamusmies Jukka Takanen VAL ry:stä.

Armeijan suurilla mullistuksilla on tavoite:

- Tavoitteena on, että puolustusvoimat voi keskittyä ydintoimintoihinsa. Jos rauhan aikana harjoitetaan kumppanuutta, sitä varmempia voimme olla, että se toimii myös kun valmiutta kohotetaan erilaisissa kriiseissä, kertoo eversti Asko Kohvakka RUK:sta.

Suunnitelma huolto- ja korjaustoiminnan ulkoistamisesta valmistuu toukokuussa sen jälkeen, kun puolustusministeri Seppo Kääriäinen on ensin päättänyt varuskuntaverkoston supistuksista.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat