Mainos

Arafat ja Clinton neuvottelivat toistamiseen

Palestiinalaisten johtaja Jasser Arafat ja Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton ovat lopettaneet toisen neuvottelukierroksen Lähi-idän tilanteesta Washingtonissa varhain tänään Suomen aikaa.

Bill Clinton ja Jasser Arafat tapasivat myös kesällä.

Valkoisessa talossa neuvotteluissa oli mukana myös Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright. Johtajat keskustelivat noin tunnin verran. Arafatin ja Clintonin ensimmäinen tapaaminen eilen illalla kesti noin kaksi tuntia. Arafat poistui kokouksen jälkeen puhumatta mitään toimittajille.

Arvioiden mukaan tapaamisten aikana ei saatu aikaan läpimurtoa. Arafatin tarkoituksena on saada Clintonilta tarkennuksia Lähi-idän rauhansopimuksen uusiin ajatuksiin. Tarkennusten kohteina ovat koko rauhasopimuksen pahimmat solmukohdat: Jerusalemin asema ja palestiinalaispakolaisten asema.

Arafat tosin lupasi voimistaa ponnistelujaan väkivallan lopettamiseksi Lähi-idässä ja aloittaa uudelleen yhteistyön tämän tavoitteen saavuttamiseksi israelilaisviranomaisten kanssa. Valkoisen talon tiedottajan Jake Siewertin mukaan on hyvin vaikeaa päästä sopimukseen herkemmistä poliittisista aiheista väkivallan ilmapiirissä. Hän arvelee, että nyt on hyvin tärkeää nähdä tehtyjen sitoumusten muuttuvan käytännön toiminnaksi.

Israel ja palestiinalaiset ovat tulkinneet Clintonin rauhanehdotusraamin merkitsevän sitä, että koko Gazan alue ja 90 prosenttia Länsirannasta palautettaisiin palestiinalaisille. Siewertin mukaan Clinton jatkaa rauhanneuvottelutyötään myöhemmin tänään. Clintonin on määrä keskustella tilanteesta puhelimitse muun muassa Israelin pääministerin Ehud Barakin kanssa. Yhdysvaltain viranomaiset mahdollisesti keskustelevat Arafatin kanssa vielä ennen tämän kotimatkaa myöhemmin tänään.

Ammuskelu ei laannu

Kivet lentävät Lähi-idässä

Israelin armeija tulitti palestiinalaisten poliisiasemaa lähellä Ramallahia Länsirannalla varhain tänään. Myös Gazassa tapahtui kovaa laukausten vaihtoa useissa eri paikoissa. Poliisiaseman läheisyydessä tapahtunut tulitus tapahtui Israelin armeijan mukaan sen jälkeen, kun palestiinalaisturvallisuusjoukot olivat ampuneet ensin heitä kohden. Israelin armeija kiisti tiedot joiden mukaan sen joukot olisivat lyhyen ajan olleet palestiinalaisten hallinnassa olevalla alueella tulituksen aikana.

Kaksi israelilaissotilasta haavoittui, toinen vakavasti, viime yönä palestiinalaisten avattua tulen israelilaissotilaiden autoa kohden armeijan tarkastuspisteen lähellä. Israelin armeijan radio kertoi, että Gazan alueella sijaitsevan Nezaremin juutalaissiirtokunnan lähistöllä tapahtunut kova ammuskelu pakotti siirtokunnan asukkaat pommisuojiin.
(MTV3 - Reuters - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.