Antti Heikkilä paljastaa suosikkijouluherkkunsa – Katso resepti!
Lääkäri Antti Heikkilän usko vähähiilihydraattisen ruokavalion etuihin ei hiivu joulunakaan. Mikä on hänen suosikkinsa joulupöydässä?
Lääkäri Antti Heikkilä esittelee joulureseptinsä kirjassaan Pellingin joulu, ja nyt hän jakaa lempiohjeensa myös Studio55.fin lukijoille.
Pellingin joulupöydässä nautitaan pohjoissaksalaisista vaikutteista, ja tunnelmaa luo Bachin musiikki. Heikkilän mukaan hänen ohjeensa kuitenkin kumartavat samalla suomalaisia jouluruokaperinteitä: monet perinteemme kun ovat osa luterilaista joulunviettoa.
Mutta mikä jouluherkuista on Heikkilän suurin suosikki?
– Itse pidän todella paljon haudutetusta punakaalista. Se on yksinkertaisen kaunis, koruton ruoka, Heikkilä paljastaa.
Punakaalin pariksi sopii paistettu ankka, ja kalasta syntyy maistuva alkupala. Alkoholin sijaan Pellingissä ruokajuomana nautitaan raikasta Apfelschorlea.
Graavilohta, mätiä ja smetanaa alkupalaksi
500 g lohta fileenä
1 rkl merisuolaa
tilliä
Laita lohifileet voipaperin päälle. Ripottele mausteet tasaisesti kalan pintaan, paksumpaan päähän enemmän. Nosta fileet vastakkain nahkapuolet ulospäin ja kääri fileet tiukaksi paketiksi paperin sisään. Laita lohipaketti kevyen painon alle jääkaappiin noin vuorokaudeksi. Käännä välillä.
Pyyhi tilli ja ylimääräinen suola lohen pinnasta ja leikkaa terävällä veitsellä vinottain ohuita viipaleita. Koristele tuoreella tillillä.
Tarjoa lohi mädin, smetanan ja mantelileipien kera. Mausteeksi sipulisilppua ja mustapippuria.
Paistettu ankka
1 runsaan 2 kg:n painoinen ankka
1 sitruuna
hienoa merisuolaa
mustapippuria
2 hapokasta omenaa
Kostuta ankan pinta sitruunalla puristelemalla sitä kaikkialle ankan ulkopintaan. Valmista suola-pippuriseos (vajaa ruokalusikallinen molempia, ei kuitenkaan liikaa) ja ripottele se ankan pintaan ja hieman myös vatsaan. Paloittele omenat ja täytä ankan vatsa omenanpaloilla.
Kuumenna uuni 250 asteeseen (kiertoilmauuni 200 asteeseen). Asettele ankka uunivuokaan, jossa on ritilä. Laita vuokaan 1–2 dl vettä, jotta ankasta valuva rasva ei pala. Anna ankan saada väriä puolen tunnin ajan. Laske lämpötila sitten 200 asteeseen (kiertoilmauunissa 175 asteeseen). Paistoaika on puoli tuntia puolta painokiloa kohden. Valele ankkaa paistamisen aikana, jotta saat siihen kauniin ja rapean pinnan. Laske lämpötilaa hieman, jos pinta ruskistuu liikaa.
Ota uunivuokaan kertynyt rasva, jota voit käyttää kastikkeen pohjana tai maustamaan haudutettua punakaalia.
Haudutettu punakaali
500 g punakaalia
1 dl hanhen- tai ankanrasvaa
1–2 hapokasta omenaa
3–4 luomuomenamehua
2–3 rkl omenaviinietikkaa
Suikaloi punakaali juustohöylällä. Sulata hanhen-tai ankanrasva kattilassa tai padassa. Lisää joukkoon punakaalisuikaleet ja raasta mukaan omenaa. Lisää omenamehu ja omenaviinietikka.
Kiehauta ja jatka hauduttamista miedolla lämmöllä ankan kypsymisen ajan eli 2–2,5 tuntia. Lisää tarvittaessa omenamehua. Valmiista punakaalista kaikki neste on haihtunut.
Apfelschorle
luomuomenamehua
vichyä
Kaada lasiin vajaa 1/3 omenamehua, reilut 2/3 vichyä.
Kerro, miten reseptit onnistuivat – osallistu arvontaan!
Studio55.fi
Kuvat Antti Heikkilä/Pellingin joulu (Rasalas)
Uusimmat
-
10:34
Zelenskyi WSJ:lle: Ukraina on valmis täysimittaiseen vastahyökkäykseen
-
10:33
Club For Five on tehnyt A Cappella -musiikkia jo 20 vuotta – rohkaisevat suomalaisia käyttämään rohkeasti ääntään
-
10:29
Brittitiedustelu: Venäjä siirtänyt reservejä Bahmutiin, kyky reagoida haasteisiin heikentynyt – MTV seuraa sotaa
-
10:15
Floridan finaaleihin johtaneen supertähden persoona saa kehuja seuran suomalaiskiekkoilijalta: "Todella hyvä lisä"
-
10:00
Toyota-kuski hölmöili rallinsa pilalle heti aamusta: "Käsittämättömän tyhmiä juttuja"
-
10:00
Flow jättää elokuussa hyvästit Helsingin Suvilahdelle – yksi asia Suomessa huolettaa: "Olemme aika pienessä häkissä keskenämme täällä kohta"
-
09:44
MTV seuraa: Sardinian MM-ralli – Lappi ja Rovanperä avasivat vahvasti, Toyota-kuski pilasi päivänsä heti
-
09:43
Alle euron annokselta! Hittiletut voi valmistaa entistäkin edullisemmin
-
09:08
USA:n puolustusministeri: Yhdysvaltain ja Kiinan välinen vuoropuhelu elintärkeää
-
08:49
Nuuskan tavoin käytettävät nikotiinipussit viedään Suomessa nyt käsistä – tällaiset haittavaikutukset niillä on
-
08:35
Aleksander Barkov aloittaa jahdin uransa ensimmäisestä Stanley Cupista – nämä asiat Vegasin joukkueesta iskevät suomalaistähden silmään
-
08:32
Huippunimi vasta alkusoittoa – Liiga-seuran urheilupomo paljastaa: Pelaajabudjettia nostetaan, tavoitteena Suomen mestaruus
-
08:28
Tällainen autokoulun teoriakoe on nykyisin – testaa, pääsisitkö läpi!
-
08:26
Yllättävä ongelma päätti suomalaiskuskin voittokamppailun MM-rallissa
-
08:01
Katri Mäkinen tanssi Käärijän taustalla Euroviisuissa – yksi harjoitus ei sujunut suunnitelmien mukaan ja hän loukkasi itsensä
-
07:41
Jääkö ammatillinen koulutus lukion ja yliopiston varjoon? "Yhteiskunnasta tulee sellaista viestiä, että ammattikoulu ei ole yhtä arvostettu"
-
07:30
Jose Mourinhon toiminnalle täystyrmäys, suomalaisasiantuntija vaatii huippuluotsille kovaa sanktiota – "Häpeällistä"
-
07:18
Legendaarinen "Sinilintu" pelastettiin romutukselta Ruotsista Turkuun – Caravelle-konetyyppi aloitti Finnairin suihkukoneajan 1960-luvulla
-
07:15
Elohiiri, elättäjäinen, nyppyrä vai vaippanen – miten sinä kutsut nykivää ihoa?
-
07:06
Muistatko kaikki Love Island Suomi -voittajat? Näin heille kävi
-
Lataa lisää