Lääkäri varoittaa: Näin suomalainen sianliha on pilattu

Joulupöydän kunkku on kinkku, niinhän sitä sanotaan. Lääkäri Antti Heikkilä ei kuitenkaan panisi suomalaisen tehosikatalouden tuotetta suuhunsa mistään hinnasta.

– Suomalaisesta siasta on tullut vain makkarateollisuuden raaka-aine. Rasvahysteriassa on menty siihen, että monet asiantuntijat ovat jo sitä mieltä, että pitäisi saada kokonaan uusi sikarotu, koska suomalainen sika on pilattu. Vähärasvainen sianliha on suoraan sanottuna roskaa, lääkäri Antti Heikkilä sanoo.

Suomalaiset tuotantosiat rouskuttavat geenimanipuloitua soijaa, joka on Heikkilän mukaan arveluttavaa, eikä hän itse pistäisi soijarehulla syötettyä sikaa suuhunsa mistään hinnasta.

– Sika on kaikkiruokainen ja tarvitsee ravinnokseen kasvisten lisäksi myös eläinproteiinia.

Geenimanipuloidun soijarehun ongelma on se, että kaikkia sen ympäristö- saatikka terveysvaikutuksia ei vielä tiedetä.

"Sianrasva on hyvää"

Heikkilöiden omassa joulupöydässä onkin kinkun sijaan syöty poroa. Tänä vuonna kinkku kuitenkin tulee. Heikkilät ovat tilanneet aidon luomukinkun kasvattajalta, jonka siat on ruokittu sekaravinnolla.

– Sianliha ja sen rasva ovat hyvää, jos sika on oikein kasvatettu.

"Oikein kasvattaminen" tarkoittaa sitä, että sika on saanut syödäkseen kunnon ruokaa pelkän rehun sijasta. Eli esimerkiksi ihmisten ruuantähteitä. Sika on siis saanut kasvaa kuten entisaikoina, ennen tehotuotannon vallattua alaa.

Omega3-possun rasva ei samaa kuin kalan

Viime vuosina markkinoille on tuotu omega3-possuja, joita on ruokittu kasvirasvoilla, jolloin on pudotettu kovan rasvan osuutta sianlihassa. Heikkilä muistuttaa, ettei edes Evira ole hyväksynyt omega3-possujen markkinoimista sydänterveellisinä.

– Niiden omega3 ei ole sama kuin kalassa oleva rasva, vaan ne ovat niiden rasvojen esiasteita.

Yksinkertainen sääntö Heikkilän mukaan on, että ihmiset söisivät mahdollisimman luonnollista ruokaa. Siihen kategoriaan eivät sovi soijaruokitut tehokasvatussiat tai omega3-possut, vaan luomuliha ja riista.

Studio55.fi/Piritta Palokangas

Lue myös:

    Uusimmat