Android täytti 10 vuotta – käyttöjärjestelmä osa valtavaa muutosta mobiilialalla

Googlen kehittämä mobiililaitteiden, älypuhelinten ja tablettien, Android-käyttöjärjestelmä saavutti 10 vuoden iän eilen sunnuntaina 23. syyskuuta.

Android 1.0 julkaistiin 23. syyskuuta vuonna 2008 yhdessä T-Mobile G1 -älypuhelimen kanssa. Muualla kuin Yhdysvalloissa T-Mobilen myymänä sama HTC:n kehittämä puhelin tunnettiin Dream -mallinimellä.

Android jatkoi älypuhelinmarkkinoiden mullistusta edellisvuotena esitellyn Applen iPhonen vanavedessä.

Googlella idea oman mobiilikäyttöjärjestelmän kehittämisestä oli syntynyt tarpeesta suojella yhtiön hakukonetta, joka vielä tänäkin päivänä tuo Googlelle valtaosan sen bisneksestä. Googlella pelättiin, että jos esimerkiksi Microsoft saisi hallitsevan aseman myös älypuhelinten käyttöjärjestelmissä, voisi se haitata Googlen liiketoimintaa. Google osti käyttöjärjestelmää kehittäneen, vuonna 2003 perustetun Android-yrityksen kesällä 2005.

Alusta alkaen Googlen tavoitteena oli Android-käyttöjärjestelmän levittäminen laajalle, minkä takia se tarjosi myös avoimen koodin projektina kehitettävän Android-käyttöjärjestelmän ilmaiseksi laitevalmistajien käyttöön.

Laitevalmistajille Android tarjosi ohjelmistoalustan, jolla ne saattoivat tuoda markkinoille haastajia Applen iPhonelle, jonka edistyksellisyys ja menestys tulivat suurena yllätyksenä kaikille vanhoille älypuhelinvalmistajille. Nokiaa ja BlackBerryä lukuun ottamatta useimmat tuolloin merkittävät älypuhelinvalmistajat ottivatkin vauhdilla Androidin käyttöön omissa uusissa älypuhelinmalleissaan tulevina vuosina.

Loppu on historiaa. Muun muassa laajan eri hintaluokkien laitevalikoiman myötä Android käyttöjärjestelmänä on vallannut maailmanlaajuisilla älypuhelinmarkkinoilla ylivertaisen, monissa maissa jopa yli 90 prosentin markkinaosuuden. BlackBerry kuoli markkinoilta pois, kuten myös Nokian Symbian ja MeeGo. Windows-puhelimista ei Microsoftin ja Nokian yrityksistä huolimatta syntynyt enää menestystä. Apple on säilyttänyt iPhonella merkittävän markkinaosuuden, ja tietyissä tärkeissä maissa, kuten Yhdysvalloissa, iPhonen osuus on pysynyt jopa lähes puolessa kokonaismarkkinasta.

Googlen mukaan Androidilla oli jo keväällä 2017 yli 2 miljardia aktiivista käyttäjää. Lisäksi tämä luku käsittää vain Google-palveluita hyödyntävät laitteet ja jättää huomiotta Kiinan valtavan, Googlen ulkopuolisen Android-käytön.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja