Android-laitteissa ennennäkemätön vakoiluohjelma – kykenee lukemaan WhatsApp-viestit ja äänittämään keskustelut

Uusi ennennäkemätön ja voimakas vakoiluohjelma uhkaa Android-käyttäjiä. 

Tietoturvatutkijat ovat löytäneet uudenlaisen älypuhelimen vakoiluohjelman, joka kykenee varastamaan muun muassa Android-käyttäjän WhatsApp-viestejä. Löydön tekivät venäläisen tietoturvayhtiö Kaspersky Labin tutkijat.

Skygofree-nimen saanut haittaohjelma voi varastamaan käyttäjän WhatsApp-viestejä, äänittämään mikrofonilla käyttäjän tultua tiettyyn paikkaan sekä kaappaamaan käyttäjän puhelutietoja, kalenteritapahtumia sekä laitteen muistiin tallentuneita sijainteja.

– Skygofree Android-implantti on yksi voimakkaimmista vakoiluohjelmista, joita olemme koskaan nähneet tällä alustalla, Kaspersky Lab kirjoittaa.

Tutkijoiden mukaan Skygofree on löytynyt Italiasta. Italialaisen IT-firman epäillään kehittäneen vakoiluohjelman jo vuonna 2014, ja viime aikoina ohjelma on saanut uusia, yhä parempia ominaisuuksia. Kaspersky Labin mukaan Italiassa on useita vakoiluohjelman uhreja.

Kasperskyn mukaan useat mobiilioperaattorien sivuilta vaikuttavat verkkosivut levittävät ohjelmaa. Android-puhelimessa ohjelma lisää itsensä "suojattujen sovellusten" listalle, jotta se pystyy pysymään laitteessa aktiivisena.

Haittaohjelma on Kasperskyn mukaan hyvin hankala huomata ja estää. Sitä pidetään erityisen huolestuttavana, sillä tarkasti salattujen WhatsApp-viestien varastaminen on mahdollista.

Älypuhelimen omistajat voivat suojautua haittaohjelmia vastaan tutuilla keinoilla: välttämättä epäilyttäviä nettisivuja ja sovelluksia sekä käyttämällä puhelimessa virustorjuntaohjelmaa.

***

Autojen seurantalaitteet hankalia tietosuojalain kannalta 9:00

Lue myös:

    Uusimmat