Mainos

Ammattikoululaiset tyytyväisiä elämäänsä

Ammattikoululaiset luottavat tulevaisuuteen taantumasta huolimatta, selviää tänään julkistetusta tutkimuksesta.

Väittämä "uskon että tulen pärjäämään elämässä hyvin" sai myönteisen vastauksen 93 prosentilta kyselyyn vastanneista ammattikoululaisista.

AMIS-tutkimus kartoitti ammattioppilaitoksissa opiskelevien minäkuvaa, arvoja ja asenteita. Kyselyyn vastasi keväällä yli 3600 ammattikoululaista.

Kyselyyn vastanneista valtaosa eli 60 prosenttia pitää itseään vastuuntuntoisena, mutta myös nautinnonhaluisia on yli puolet. Sosiaali- ja terveysalan opiskelijat pitävät itseään hieman muita itsevarmempina.

Lähes 70 prosenttia sanoo tärkeimmäksi elämää ohjaavaksi periaatteekseen muista ihmisistä välittämisen. Myös itsenäisyys ja omillaan pärjääminen nousevat korkealle erityisesti miespuolisten ammattikoululaisten arvoissa.

Miesopiskelijat ulkomaalaiskriittisempiä

Miespuoliset ammattikoululaiset suhtautuvat maahanmuuttajiin naisopiskelijoita kriittisemmin. Miehistä 43 prosenttia sanoo, että Suomi on suomalaisia varten ja 26 prosenttia myöntää suhtautuvansa kriittisesti maahanmuuttajia kohtaan. Naisten vastaavat prosentit ovat 23 ja 13 prosenttia.

Valtaosa ammattikoulujen opiskelijoista on tyytyväisiä elämäänsä. Peräti 71 prosenttia antaisi elämälleen arvosanaksi 8 tai 9, kun asteikkona on kouluarvosanat 4-10. Alimmat eli arvosanan 4 tai 5 antaisi vain kaksi prosenttia ja täydellisenä elämäänsä pitää seitsemän prosenttia.

Ne, jotka eivät ole elämäänsä tyytyväisiä, sanovat pääasialliseksi syyksi elämänhallinnan puuttumisen tai masennuksen sekä ahdistuksen.

Ammattikoulut aallonharjalla

Ammatillisenkoulutuksen profiili on noussut kohisten viime vuosina. Tänä vuonna ammattikoulut houkuttelivat jo lukioita enemmän. Aloituspaikkoja on lisätty useilla tuhansilla, mutta yhäkin suuri osa nuoria jää ovien ulkopuolelle.

Koulutuksen järjestäjien yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Sampo Suihkon mielestä nykykäytäntöihin tarvittaisiin muutos.

- Ainakin suurissa kasvukeskuksissa tilanne on nyt se, että näyttää nuoria jäävän ulos. Ammattikoulutukseen tarvittaisiin ehdottomasti kelluvat luvat, että saadaan ottaa kaikki ammatilliseen koulutukseen haluavat sisään.

Esimerkiksi Tanskassa kaikille nuorille taataan toisen asteen opiskelupaikka joko lukiossa tai ammattillisessa oppilaitoksessa.

Katso Tuula Malinin raportti Porista (Seitsemän uutiset 15.7.2009)

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.