Amerikkalaisten avaruusintoilu vähentynyt

Kehnot talousnäkymät pakottavat 50 vuotta täyttävän Nasan muutokseen.

Yhdysvaltojen avaruushallinto Nasa on viettänyt tänään perustamisensa 50-vuotispäivää suurten mullistusten kynnyksellä.

Seitsemän astronautin hengen vaatineen Columbia-sukkulan tuhon jälkeen Yhdysvallat päätti, että 1970-luvulla alkaneet sukkulalennot lopetetaan vuoteen 2010 mennessä. Sukkulat on määrä korvata ensi vuosikymmenellä uusilla avaruusaluksilla.

Uusien alusten vaatimat mittavat investoinnit ja vuoteen 2020 mennessä suunniteltu kuulento ovat vetäneet avaruusjärjestön lompakonnyörit kireälle. Samalla Yhdysvaltojen laahaava talouskehitys on saanut monet arvostelemaan miljardien syytämistä avaruustutkimukseen.

Myös presidenttiehdokkaat Barack Obama ja John McCain ovat keskittyneet kampanjoissaan kotimaan kysymyksiin avaruusaiheiden sijaan.

Nasan pääjohtaja Michael Griffin toivoi hiljattain Economist-lehden haastattelussa, ettei järjestön merkitystä ja saavutuksia mitattaisi vain rahassa.

-Syntymäpäivälahjaksi Nasalle toivoisin sitä, että ihmiset ymmärtäisivät, ettei kaikkea kannattavaa voida perustella dollareilla ja senteillä, Griffin sanoi.

Kulut kattaakseen Nasan täytyy jäädyttää miehitetyt avaruuslennot ainakin 2010-luvun alkupuoliskon ajaksi. Tämä jättää esimerkiksi Kansainväliselle avaruusasemalle (ISS) tehtävät lennot venäläisten Sojuz-rakettien hoidettavaksi.

Avaruuden kilpajuoksussa kuuluvat kylmän sodan kaiut

Yhdysvallat perusti Nasan vuonna 1958 vuosi sen jälkeen, kun Neuvostoliitto oli laukaissut ihmiskunnan ensimmäisen satelliitin Sputnikin Maata kiertävälle radalle. Nasan perustaminen aloitti kylmän sodan päävihollisten kilpajuoksun avaruuteen.

Kiivaan kehitystyön ja mittavien investointien ansiosta Yhdysvallat kapusi maailman johtavaksi avaruusmahdiksi vain runsaat kymmenen vuotta myöhemmin, kun astronautti Neil Armstrong astui ensimmäisenä ihmisenä Kuun kamaralle vuonna 1969.

Kuussa ehti olla hiljaista yli 30 vuotta, kunnes presidentti George W. Bush ilmoitti vuonna 2004 Yhdysvaltojen suunnittelevan uutta miehitettyä kuulentoa.

Kalliin hankkeen arvostelijoiden mukaan Bush halusi kääntää amerikkalaisten katseet avaruuteen Irakin ja Afganistanin sotatantereiden sijaan. Osansa päätökseen lienee myös sillä, että kehittyvät avaruusmaat kuten Kiina suunnittelevat omia lentojaan.

-Yksi syy siihen, miksi Nasa suuntaa jälleen Kuuhun on pelko siitä, että kiinalaiset nappaavat imagovoiton ehtimällä sinne ennen Yhdysvaltojen seuraavaa lentoa, arvioi Helsingin yliopiston avaruusfysiikan professori ja Kumpulan avaruuskeskuksen johtaja Hannu Koskinen.

Koskisen mukaan avaruustutkimukseen liittyvä maiden välinen kisailu on myönteinen asia, jos se vie kehitystä eteenpäin.

-Lisäksi jos Kuuta ja sieltä löytyviä aineita, kuten mineraaleja aiotaan hyötykäyttää, miehitettyjä lentoja tarvitaan. Kallistahan se on ja vaarallista, mutta toisaalta löytöretket ovat aina hieman vaarallisia, hän huomauttaa.

Avaruustutkimus on mullistanut ihmiskunnan käsitystä ympäröivästä maailmasta. Lisäksi avaruusteknologian innovaatioita käytetään lukemattomissa sovellutuksissa, muun muassa lääketieteessä.

-Ihmiskunnalla täytyy olla varaa avaruuden tutkimiseen. Irakissa ja Afganistanissa sotimiseen verrattuna tämä on kuitenkin vielä halvempaa touhua, Koskinen korostaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat