Amerikkalainen tutkija aikoo selvittää, auttaako rukoilu koronaan: "Ihmeitä voi tapahtua"

Näin peset kätesi ja suojaudut tartunnoilta 1:15
Suojaudu tartunnoilta huolehtimalla hyvästä käsihygieniasta. Katso videolta, miten peset kätesi oikeaoppisesti.

Yhdysvaltalaistutkijat aikovat selvittää, voiko rukoilu auttaa vakavaan covid-19-tautiin sairastuneita potilaita.

Koronapandemia on saanut tutkijat kehittelemään kiivaasti rokotetta ja lääkettä uutta virusta sekä sen aiheuttamaa tautia vastaan. Toistaiseksi apua ei ole löytynyt. Kun luonnontieteistä ei olla löydetty tarpeeksi nopeasti ratkaisuja koko maailmaa piinaavaan ongelmaan, on niitä ryhdytty etsimään uskonnosta.

Yhdysvaltaislääkärit aikovat nimittäin selvittää, voisiko rukoilu auttaa vakavaan koronavirustautiin sairastuneita.

”Uskon kaikkien uskontojen voimaan”

National Public Radio kertoo verkkosivuillaan Kansas Cityn sairaalakeskuksen tutkimushankkeesta, jonka tarkoituksena on selvittää, millainen vaikutus ”universaalilla” rukoilulla on koronapotilaiden terveydentilaan. Universaalius tässä yhteydessä tarkoittaa, että esirukoilua tarjotaan eri uskontojen muodossa. Näitä uskontoja ovat kristinusko, hindulaisuus, islam, juutalaisuus sekä buddhalaisuus. 

– Uskon kaikkien uskontojen voimaan, tutkimusta johtava sydänlääkäri ja omakohtaisesti lukuisiin uskontoihin perehtynyt Dhanunjaya Lakkireddy sanoo.

Neljän kuukauden mittaiseen tutkimukseen osallistuu 1000 potilasta, joista 500:n puolesta rukoillaan ja 500:n puolesta ei. Potilaat on jaettu kahteen ryhmään sattumanvaraisesti.

Tutkijoilla on pääsy kyseisten koronapotilaiden terveystietoihin, jotka kertovat muun muassa hengityskonehoidon ja tehohoidon pituudesta, elinvaurioista ja kuolleisuudesta.

Tutkimustiedon valossa rukous ei paranna

Rukoilun vaikutusta terveyteen on yritetty tutkia aikaisemminkin, mutta tuloksia ei juuri olla saatu. Lääketieteellisen tutkimustiedon valossa rukous ei paranna.

Lakkireddy kertoo tutkimuksensa aiheuttaneen kollegoissaan ristiriitaisia reaktioita. Jopa lääkärin vaimo, lääkäri hänkin, on skeptinen miehensä tutkimuksen suhteen.

– Mutta ainakaan emme riskeeraa ketään. Ihmeitä voi tapahtua. Ja ainahan on toivoa? Lakkireddy sanoo.

Ainakin rukoilu voi antaa uskojalle itselleen toivoa.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat