Amerikan herkkuja

Vietä ilta jenkkityyliin! Klassiseen amerikkalaiseen menuun kuuluvat herkulliset hampurilaiset ja suussa sulavat browniet perinteistä omenapiirakkaa unohtamatta. Katso ihanat reseptit!

Yhdysvaltalainen keittiö on siirtolaisten mukana ottanut vaikutteita eri puolilta maailmaa. Myös osavaltioiden välillä on vaihtelua: rannikolla syödään paljon mereneläviä, Texasissa suositaan reilun kokoisia pihvejä.

Yhdysvaltojen symbolina pidetään hampurilaisia, nakkisämpylöitä ja Coca Colaa, mutta jenkkikeittiöön kuuluu myös paljon muuta – muun muassa herkullisia jälkiruokia.

Kalahampurilainen

4 hampurilaissämpylää
salaatinlehtiä
tomaattisiivuja
paistettua sipulia
makeaa chilikastiketta

Pihvi

500 g ruodotonta lohta
1 purjo
1 punainen chili
1 ruukku korianteria
4 rkl soijaa
1 kananmuna

Limemajoneesi

1 dl valmista majoneesia
1 limen kuori
1 limen mehu

Kuutioi lohi ja pilko purjo. Poista chilistä siemenet ja pilko. Laita kaikki aineet kananmunaa lukuun ottamatta yleiskoneeseen ja jauha nopeasti karkeaksi tahnaksi. Lisää viimeiseksi kananmuna ja sekoita, älä käytä enää terää.

Pihvin valmistaminen onnistuu myös ilman yleiskonetta, silloin kaikki aineet silputaan hyvin pieniksi kuutioiksi terävällä veitsellä, ja sekoitetaan keskenään.

Nostele massasta lusikalla pihvejä kuumalle öljytylle pannulle ja paista nopeasti kummaltakin puolelta. Sekoita valmiiseen majoneesiin yhden limen raastettu kuori ja puristettu mehu.

Kokoa hampurilaiset ja tarjoile lohkoperunoiden kanssa.

Lohibagelit

4 kpl bageleita

Pirkka margariinia
1 pkt (200 g) lämminsavulohta
1 omena
jääsalaattia
sitruunanmehua

Kastike:

1 tlk (200 g) Valio Bulgarian ruokajogurttia
2 kevätsipulia hienonnettuna
1/2 tl sokeria
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

Valmista kastike. Hienonna sipulit varsineen ja sekoita ne jogurtin joukkoon. Mausta sokerilla, suolalla ja mustapippurilla.

Halkaise bagelit. Paloittele lohi. Kuori ja viipaloi omena. Purista sitruunanmehua omenaviipaleille tummumisen estämiseksi.

Voitele bagelit margariinilla. Täytä bagelit jääsalaatinlehdillä, omenaviipaleilla ja lohella. Lusikoi kastiketta muutama lusikallinen lohen päälle ja aseta bagelin kansi päälle. Koristele halutessasi hienonnetuilla kevätsipulin varsilla.

Amerikkalaiset suklaaleivokset eli brownies

100 g taloussuklaata
1 ps (150 g) Pirkka hasselpähkinöitä
200 g Pirkka meijerivoita tai leivontamargariinia
4 kananmunaa
2 dl sokeria
1 dl kaakaojauhetta
2 dl vehnäjauhoja
2 tl Pirkka leivinjauhetta
2 tl Pirkka vanilliinisokeria
1/4 tl suolaa

Pinnalle:

tomusokeria

Rouhi suklaa ja hasselpähkinät. Sulata ja jäähdytä rasva. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan vuorotellen sulatetun rasvan kanssa. Lisää joukkoon myös suklaa- ja hasselpähkinärouhe. Levitä taikina uunipannulle leivinpaperin päälle (30x38 cm).

Kypsennä leivoksia 200 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Leikkaa levy jäähtyneenä neliöksi ja ripottele pinnalle tomusokeria. Tarjoa halutessasi lisäksi vaniljajäätelöä tai kermavaahtoa.

Apple Pie – amerikkalainen omenapiiras

Taikina:

4 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
150 g Pirkka meijerivoita tai leivontamargariinia
1/2 dl kylmää vettä

Täyte:

1 kg hapahkoja omenoita
1/2 sitruunan mehu (n. 1/2 dl)
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 rkl vehnäjauhoja
1 1/2 tl kanelia
1 tl vanilliinisokeria
25 g Pirkka meijerivoita tai leivontamargariinia

Lisäksi:

vaniljajäätelöä, vaniljakastiketta tai kanelilla ja vanilliinisokerilla maustettua kermavaahtoa

Mittaa jauhot, sokeri ja kylmä margariini monitoimikoneen kulhoon. Sekoita nopeasti ryynimäiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan levätä muovikelmuun käärittynä jääkaapissa täytteen valmistamisen ajan.

Kuori omenat ja poista siemenkodat. Kuutioi ne ja mausta sitruunan mehulla. Sekoita sokeri, jauhot, kaneli ja vanilliinisokeri keskenään. Sekoita seos omenoiden joukkoon.

Kauli taikinasta kaksi pyöreää levyä, halkaisijaltaan noin 33 cm. Nosta toinen taikinalevy kaulimen avulla piirakkavuokaan (halkaisija 26 cm), reuna saa ulottua noin 1/2 cm piirakkavuoan reunanyli. (Älä painele taikinaa tiukasti kiinni reunoihin.) Levitä täyte vuokaan ja leikkaa päälle muutama voinokare.

Nosta toinen taikinalevy kanneksi. Käännä kansilevyn reuna pohjalevyn ja piirakkavuoan reunojen väliin, jolloin reunasta tulee tasainen. Jos haluat piiraasta korkeareunaisen,painele se vielä sormin pohjalevyn kanssa aaltoilevaksi. Pistele piirakan pinta haarukalla.

Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 35 minuuttia. Tarjoa haaleana vaniljajäätelön, vaniljakastikkeen tai kanelilla ja vanilliinisokerilla maustetun kermavaahdon kanssa.

Mud Cake

250 g tummaa suklaata (kaakaota väh.70 prosenttia)
100 g voita
1 dl tummaa sokeria
4 kananmunaa
0,5 tl jauhettua chiliä

Sulata voi kattilassa. Ota kattila liedeltä ja lisää paloiteltu tumma suklaa. Sulata suklaa voihin koko ajan sekoittaen.

Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa keltuaiset ja sokeri löysäksi vaahdoksi ja lisää vaahtoon voi-suklaaseos ja sekoita tasaiseksi. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja nostele vaahto varovasti suklaa-kananmunaseokseen.

Voitele irtopohjainen uunivuoka huolella. Kaada taikina vuokaan ja paista 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia.

Jäähdytä hetki ennen kuin irrotat vuoasta. Kakku jää sisältä hyvin löysäksi ja se on tarkoituskin. Saattaa olla helpompi tarjota kakku irrottamatta vuoan pohjaa. Kakku on erinomaista myös seuraavana päivänä, mutta sisus muuttuu kiinteäksi kakun jäähtyessä. Kokeile jakaa kakkumassa pieniin annosvuokiin, niin saat kakusta kauniit jälkiruoka-annokset.

Tumma suklaa ja chili sopivat hyvin yhteen, joten kakkua voi maustaa jauhetulla chilillä. Muita sopivia mausteita ovat vanilja ja appelsiininkuoriraaste tai vaikkapa sitruslikööri. Myös tilkka vahvaa kahvia tai kahvilikööriä sopivat maustamiseen.

Kakkuun sopii myös sokeripitoisempi suklaa esimerkiksi maitosuklaa. Jos käytät sellaista, niin muista vähentää sokerin määrä puoleen.

Mud cake on paksua ja makeaa, joten sen seuraksi sopii hyvin kylmä vaniljajäätelö tai vaniljakastike. Vaniljajäätelöstä saa pienellä vaivalla maukkaan raikkaan kastikkeen.

Suklaa-pähkinäkeksit

200 g voita
2 dl sokeria
2 dl fariinisokeria
1 tl suolaa
2 kananmunaa
6 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
250 g tummaa suklaata
3 dl kuorittuja saksanpähkinöitä

Ota voi huoneenlämpöön hyvissä ajoin. Laita uuni lämpiämään 190 asteeseen. Vatkaa huoneenlämpöinen voi, sokerit ja suola tasaiseksi vaahdoksi. Lisää kananmunat. Sekoita sooda vehnäjauhoihin ja sekoita jauhoseos taikinaan desilitran erissä.

Pilko suklaa pieniksi paloiksi ja rouhi pähkinät karkeaksi rouheeksi. Sekoita suklaa- ja pähkinärouhe taikinaan. Nosta taikinaa lusikalla paperoidulle pellille ja paista uunissa kymmenisen minuuttia. Tarjoile jäähtyneinä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat