Mainos

Alv-alennus laski pääruokien hintaa

Ravintoloiden ruokapalveluiden arvonlisäveron alentaminen on laskenut pää- ja jälkiruokien hintoja. Pääruokien hinnat alenivat ruokaravintoloissa keskimäärin 5,5 prosenttia ja henkilöstöruokaloissa 4,7 prosenttia. Jälkiruokien hinta laski ruokaravintoloissa keskimäärin lähes kuusi prosenttia ja henkilöstöravintoloissa 4,5 prosenttia. Vähiten laski kahvin hinta: ruokaravintoloissa prosentin ja henkilöstöravintoloissa vajaat 3 prosenttia. Luvut selviävät Kuluttajatutkimuskeskuksen julkaisemasta hintaseurantatutkimuksesta.

Huoltoasemien yhteydessä toimivat liikenneravintolat ja ketjukahvilat veivät arvonlisäveron alennuksen hintoihin melko hyvin. Esimerkiksi kahvin, erikoiskahvin ja suolaisen kahvileivän hinnat laskivat. Sitä vastoin ketjuihin kuulumattomissa kahviloissa ja pizzerioissa hinnat laskivat melko vaatimattomasti.

Järjestäytymättömät ravintolat kalliimpia

Vuoden 2010 heinäkuussa voimaan tullut arvonlisäveron alennus laski ruokapalveluiden kuluttajahintoja koko toimialalla keskimäärin 4,1 prosenttia. Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n jäsenravintoloissa hinnat laskivat keskimäärin 5,7 prosenttia. Muissa eli järjestäytymättömissä ravintoloissa hinnat putosivat keskimäärin 1,8 prosenttia.

Hintaseurannan anniskeluravintoloista peräti 44 (65 %) järjestäytymätöntä ravintolaa piti ruokapalveluiden hinnat ennallaan tai jopa nosti niitä.

Kuluttajatutkimuskeskus ja aluehallintovirastojen tarkastajat keräsivät ravintola-palveluiden hintatietoja toukokuun lopulla ja syyskuun alussa 2010. Verolliset hintatiedot kerättiin yhteensä 392 ravintolasta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.