Allergikko, vältä väsymys ja aivastelu – näin lääkitset itsesi oikein

Siitepöly saa nenät ja silmät vuotamaan. Allergialääkitys on monille tarpeen, vaikka keväästä onkin ennakoitu siitepölyallergisille helppoa. Hyvä lääkitys lievittää oireita ja pitää työkykyä yllä läpi pöllyävän kevään. Valtakunnallista Allergiaviikkoa vietetään 8. - 14. huhtikuuta.

Kevään siitepölykaudesta on ennustettu allergiselle helppoa. Siitepölyallergia aiheuttaa kuitenkin aivastelua, vesinuhaa ja hiekkaisuuden tunnetta silmissä. Allergia aiheuttaa myös väsymystä ja heikentää töissä tai koulussa jaksamista. Tästä syystä säännöllisellä allergialääkityksellä on tärkeä rooli keväästä selviytymisessä.

– Siitepölyallergiaa hoidetaan antihistamiinitableteilla, kortisonipohjaisella nenäsuihkeella sekä silmätipoilla. Lääkitys aloitetaan viikko pari ennen siitepölykauden alkua. Jos et vielä aloittanut lääkitystä, nyt on korkea aika aloittaa, sanoo allergianeuvoja Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta.

Väestöstämme noin 20 prosenttia on siitepölyallergisia ja vielä useampi potee allergista nuhaa.

Allerginen on helppo huomioida myös työpaikalla

Allergiaviikon teemana on tänä vuonna allergiat ja ammatit. Liitto korostaa, että pienillä valinnoilla on allergiselle iso merkitys työelämässä. Esimerkiksi hajusteettomat saippuat ja pesuaineet helpottavat monen oloa. Arjessa on myös muita hyviä tapoja huomioida työkaverit ja muut läheiset.

– Lemmikkejä ei pitäisi tuoda työpaikoille. Työntekijä ei välttämättä rohkene sanoa työnantajalleen, että tämän lemmikki aiheuttaa silmien kutinaa, allergianeuvoja Anne Vuorenmaa toteaa.

– Hajusteet aiheuttavat myös monille tuoksuyliherkille esimerkiksi pahoinvointia ja päänsärkyä. Siksi voimakkaat hajusteet tai tuoksutuotteet eivät kuulu työpaikoille, jos ylipäätään minnekään, Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta painottaa.

Allergia- ja astmaliiton mukaan työtoverin allergioiden tunteminen on tärkeää myös vakavien tilanteiden varalta. Välittämällä voidaan jopa pelastaa toisen henki.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja