Mainos

Allergiakevät näyttää tavallista pahemmalta

Esimerkiksi lepän kukinta on viivästynyt. Allergiakeväästä ennustetaan keskivertoa pahempaa.

Katupölyä on ilmassa.

Niiskutus ja nenien tukkoisuus lisääntyvät, sillä sään lämmetessä ilmassa on siitepölyjä keskivertokevättä enemmän. Siitepölytiedotteita laativan Turun yliopiston aerobiologisen yksikön mukaan allergikoille on luvassa tukkoisat oltavat.

- Tulossa on keskivertoa epämukavampi kevät allergikoille, toteaa tutkija Anna-Mari Pessi aerobiologian yksiköstä.

Pitkä ja viileä kausi viivästytti juuri alkanutta lepän kukintaa niin, että nyt ilmojen lämmetessä sekä terva- että harmaalepän kukinta alkaa toden teolla.

- Runsaita määriä lepän siitepölyä on odotettavissa ihan lähipäivinä, Pessi varoittaa.

Runsaimpana kukinta alkaa Etelä- ja Keski-Suomessa, Oulussa hieman lievempänä. Koivun kukinta alkanee toukokuun alussa hieman tavallista heikompana. Koivun saavuttaessa kukintahuippunsa, sen siitepölyä riittää ylen määrin, kuten viime vuonnakin.

- Tavallisesti voimakkaan kauden jälkeen tulee heikompi kausi. Tänä vuonna norkkolaskelmat näyttävät siltä, että viime kesän lämmin ja suotuisa sää on antanut koivulle voimia tuottaa runsaastikin norkkoja.

- Hyvin monet koivuallergikot ovat allergisia myös lepälle, Pessi muistuttaa.

Pähkinäkin jatkaa kukintaansa, ja pajunkissat alkavat pölyttää ennen koivun siitepölykautta. Siitepölyallergikkojen piinaviikot kestävät siis pitkään. Siitepölyallergiasta kärsii arviolta 15 prosenttia suomalaisista.

Katupöly pahentaa oireita

Katupöly pahentaa allergiaoireita. Jo valmiiksi allergioiden takia kärsineet limakalvot ärtyvät lisää pölyn takia. Ilmassa leijuva pöly voi myös aiheuttaa oireita sellaisille ihmisille, jotka eivät allergioista kärsi. Ilmanlaadusta saa päivittäin ajankohtaista tietoa useissa kaupungeissa muun muassa kaupunkien omien kotisivujen kautta.

Allergia- ja astmaliiton allergianeuvoja Taina Koskikare muistuttaa, ettei oireista kannata kärsiä, sillä oireisiin on saatavissa lääkkeitä. Koskikare kertoo, että yleensä oireet koetaan niin kiusallisiksi, että oireista myös halutaan eroon.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.