Mainos

Aller tuomittiin kylkiäiskaupasta

Aller Julkaisut on tuomittu maksamaan uhkasakkoja, koska yhtiö on toistuvasti rikkonut sille määrättyä kylkiäiskieltoa. Aller Julkaisut on markkinoinut lehteään lisäetujen avulla, joilla ei ole mitään asiallista yhteyttä lehteen.

Markkinatuomioistuin on tuominnut tanskalaisen Aller Julkaisut Oy:n maksamaan 350 000 markan uhkasakon, jonka kuluttaja-asiamies määräsi yhtiölle viime vuonna lehtien kylkiäisiä koskevan kiellon tehosteeksi. Koska yhtiö on jatkuvasti rikkonut kieltoa, uhkasakko määrättiin nyt maksettavaksi. Lisäksi markkinatuomioistuin määräsi julkaisuyhtiölle uuden lisäetuja koskevan kiellon ja sen tehosteeksi 600 000 markan uhkasakon.

Uusi uhkasakko on edellistä korkeampi, koska markkinatuomioistuin katsoi Aller Julkaisujen toistuvasti rikkoneen kuluttaja-asiamiehen määräämää kieltoa markkinoimalla lehteään sellaisten lisäetujen avulla, joilla ei ole mitään asiallista yhteyttä lehteen.

Aller Julkaisujen mukaan Suomen kuluttajansuojalain kylkiäissäännös oli EU-oikeuden vastainen, eikä sitä saisi soveltaa tapauksessa. Yhtiö vaati, että asiassa pitäisi pyytää ennakkoratkaisua EY-tuomioistuimelta. Markkinatuomioistuin totesi kuitenkin, ettei EY:tä tarvittu, koska kyse ei ollut EU:n jäsenvaltioiden rajat ylittävästä kaupasta.

Kuulakärkikynästä kylkiäiskielto

Kuluttaja-asiamies määräsi Aller Julkaisut Oy:lle kylkiäiskiellon viime vuonna, kun sen julkaiseman Koti ja keittiö -lehden suoramarkkinoinnissa tilaajille luvattiin omalla nimellä varustettu kuulakärkikynä. Kiellon jälkeen lehden suoramarkkinoinnissa ja yhtiön tv-mainoksessa luvattiin edelleen 1000 onnekkaimmalle vastaava kynä, lisäksi niissä esiteltiin hopeoitua lautasta seuraavana lukijaetuna. Markkinatuomioistuimen mukaan kuulakärkikynällä ei ole hankinta- tai käyttöyhteyttä lehden kanssa.

Tuomioistuin toteaa, että vaikka aineiston tarkkaan lukemalla käy ilmi, että kuulakärkikynän voi saada myös lehteä tilaamatta, kokonaisuudessaan kynätarjous vaikuttaa kuitenkin kylkiäiseltä. Markkinatuomioistuin ei löytänyt asiayhteyttä myöskään hopeoidun lautasen ja lehden väliltä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.