Mainos

Alkuvuoden pörssivaihto 43 miljardia markkaa

Pörssin alkuvuoden osakevaihto on ollut ennätyksellistä. Tammi-maaliskuun aikana Helsingin pörssin osakevaihto lähes kaksinkertaistui viime vuoden 23 miljardista 42,6 miljardiin markkaan. Koko viime vuoden ennätyksellinen vaihto oli 101 miljardia markkaa.

Osakkeiden hinnat vahvistuivat kolmen ensimmäisen kuukauden aikana keskimäärin 14,1 prosenttia, ja Nokian painoarvoa rajoittavan portfolioindeksin mukaan nousu oli 14,6 prosenttia. Pörssin markkina-arvoa alkuvuoden kurssinousu nosti 41 miljardia 325 miljardiin markkaan.

Maaliskuussa osakkeiden hinnat kuitenkin laskivat keskimäärin 1,6 prosenttia. Kuukauden aikana halpenivat etenkin pankkien ja vakuutusyhtiöiden osakkeet sekä teollisuudessa energiayhtiöiden osakkeet. Vakuutusosakkeet laskivat maaliskuun aikana 7,5 prosenttia ja pankkiosakkeet 6,3 prosenttia. Energiayhtiöiden pudotus oli 7,5 prosenttia.

OTC-listalla osakkeiden hinnat putosivat maaliskuussa 7,7 prosenttia, muta meklarilistan osakkeet sen sijaan kallistuivat keskimäärin 5,3 prosenttia. Tammi-maaliskuun aikana OTC-osakkeet ovat nousseet 25,4 prosenttia ja meklarilistan osakkeet peräti 58,8 prosenttia.

Korkopelko pudotti kursseja

New Yorkin pörssin eilinen nousu käänsi kurssit myös Helsingin pörssissä tänä aamuna nousuun. Päivällä kurssisuunta kuitenkin kääntyi, ja päivän kurssisaldo jäi varsinaisen kaupankäynnin päätyttyä 1,4 prosenttia miinukselle.

Helsingissä kurssit käänsivät laskuun arviot New Yorkin pörssin tulevasta kehityksestä ja usko Yhdysvaltain keskuspankin uuteen korkojen nostoon. Myös New Yorkin pörssi avautui tänään laskevin kurssein.

Helsingissä halpenivat tänään etenkin pankkiosakkeet, kaupan osakkeet sekä teollisuudessa metalli- ja metsäyhtiöt ja Nokian ja Vaisalan osakkeet. Laskussa olivat Meritan molemmat osakesarjat, Kesko, Stockmann sekä Metra ja Valmet ja metsäosakkeista Enso A ja UMP-Kymmene.

Poikkeuksen laskevasta yleislinjasta teki tänään Orion. Orionin A-osake kallistui kolme markkaa 197 markkaan ja B-osake kahdeksan markkaa 199 markkaan. Orionin osakkeilla tehtiin kaksi suurkauppaa yhteisarvoltaan 186 miljoonaa markkaa. Toisessa salkkua vaihtoi 470000 A-osaketta 93 miljoonalla markalla ja toinen saman suuruisen kauppa tehtiin yhtiön B-osakkeilla. Miljoonakaupat nostivat Orionin kokonaisvaihdon 231 miljoonaan markkaan. Nokian vaihto oli 153 miljoonaa, UPM:n 50 miljoonaa, Enson 28 miljoonaa ja Sammon 28 miljoonaa markkaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.