Alkoholistin lapselle kesäloma on raskas: "Vaikka vanhemmat olisivat poikkeuksellisen hauskalla tuulella..."

Alkoholistiperheessä kesäloma voi olla hyvinkin raskasta aikaa. Asiantuntijat muistuttavat, että päihtynyt vanhempi voi olla lapsen mielestä pelottava.

Yllä olevalla videolla kerrotaan, miten karuja seurauksia vanhemman liiallisesta alkoholinkäytöstä on lapselle. 

Valitettavan monessa perheessä kesälomaa ja juhannusta varjostaa jommankumman vanhemman päihdeongelma.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreen tutkimuksen mukaan Suomessa elää noin 89 000 lasta, jonka vanhemmista vähintään toisella on ollut päihdeongelma.

– Erittäin synkkä tilasto, kommentoi Riitta Särkelä, Ensi- ja turvakotien liiton pääsihteeri.

Särkelä lisää, että luku on vieläpä alakanttiin, sillä siinä ovat vain diagnosoidut tapaukset.

– Lapsille se tarkoittaa aina todella paljon pelkoa ja huolta ja vastuuta, joka ei lapselle kuulu, hän sanoo.

A-klinikkasäätiön toimitusjohtaja Hannu Jouhki kertoo, että väestötasolla katsottuna puhutaan 20–25 prosentista lapsista, jotka kärsivät vanhempien ongelmallisesta alkoholin käytöstä.

– Tämä on paljon isompi ilmiö, joka menee läpi yhteiskunnan.

Päihtynyt vanhempi pelottaa lasta

Särkelä sanoo, että lasten kannalta vanhemman alkoholinkäyttö on ongelmallista jo siinä vaiheessa, kun vanhempi on toistuvasti päihtynyt.

– Vanhempi muuttuu silloin oudoksi, käyttäytyminen muuttuu erilaiseksi.

Mitä pienemmästä lapsesta on kyse, sitä suurempi lapsen laiminlyönnin ja kaltoinkohtelun riski on. 

– Aina pitäisi olla perheessä yksi selvä vanhempi, joka pystyy huolehtimaan lapsista, Särkkä sanoo.

Kesäloma alkoholistin lapselle raskasta aikaa

Alkoholistin lapselle kesä ja pitkä loma voi olla raskas kokemus. Jouhki kertoo, että lapsi voi yrittää tehdä itsensä kotona näkymättömäksi siirtyessään pois vanhemman juomisen tieltä.

– Ei varmastikaan koe läsnäoloa.

Pahimmassa tapauksessa lapsi kokee laiminlyöntejä ja väkivaltaa. Jouhki lisää, että väkivallalle altistumista ei pystytä edes tilastoimaan.

– Todennäköisesti jos pystyy valitsemaan, lapsi viettää silloin enemmän aikaa pois kotoa ja silloin voi olla, että kenelläkään aikuisella ei ole oikein tietoa, missä lapsi viettää aikaansa. Se altistaa heitä muunlaisille ongelmille.

Särkelä lisää, että monilapsisessa perheessä voi helposti käydä niin, että joku lapsista joutuu ottamaan vanhemman roolin ja huolehtimaan sisaruksista. 

– Pahimmillaan myöskin siitä, että lapset saavat ruokaa ja pärjäävät. 

Jos aikaa vietetään kesällä mökillä ja veden äärellä, kasvaa myös peruuttamattomien seurauksien riski, kun lapset ovat keskenään.

Vakavia seurauksia myöhemmässä elämässä

Särkelän mukaan tiedetään, että kun lapsi joutuu todistamaan kodissaan väkivaltaa, on se hänelle yhtä vaurioittavaa elämänmittaisesti kuin se, että hän itse olisi suoran väkivallan kohteena. 

Särkelä muistuttaa, että päihtyneiden vanhempien lapsilla on suurempi riski kärsiä myöhemmin esimerkiksi mielenterveysongelmista ja tulla itse päihteiden väärinkäyttäjäksi. Seuraukset voivat näkyä myöhemmin esimerkiksi koulutustasossa ja työelämässä.

Alkoholin tuoma arvaamattomuus luo turvattomuutta

Jouhki lisää, että vanhempien pienikin alkoholinkäyttö voi aiheuttaa lapselle ikäviä tilanteita.

– Helposti tulee kotona kuunneltua vähän kovempaa musiikkia tai puhuttua kovempaan ääneen ja jos paikalla on enemmän aikuisia, jotka käyttävät alkoholia.

Kaikki tällainen on arvaamatonta lapselle.

– Vaikka vanhemmat olisivat poikkeuksellisen hauskalla tuulella, sekin voi olla pelottavaa, koska se on jotain outoa, johon ei olla totuttu ja se helposti järkyttää lapsen perusluottamusta, Jouhki sanoo. 

Miten auttaa tuttua perhettä, joilla aavistelee olevan ongelmia päihteiden kanssa? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat