Alkoholinkäyttö lisää kiistatta tiettyjen syöpien riskiä – tässä tapauksessa riski moninkertaistuu

Syövän oireet – millaisesta oireesta tulee huolestua? 2:17
KATSO MYÖS: Syövän ensioireet ovat usein lieviä, ja tauti voi olla täysin oireeton hyvin pitkään. Mistä tunnistaa syövän oireet? Osaston ylilääkäri Petteri Hervonen HUS Syöpäkeskuksesta kertoo, mistä huolestuttavan oireen tunnistaa.

Alkoholi lisää kiistatta suu- ja ruokatorvisyövän riskiä, tupakointi jopa moninkertaistaa riskin.

Alkoholi lisää suu- ja ruokatorvisyöpiä, mutta New England Journal of Medicine -tiedejulkaisussa esitellyn tuoreen raportin mukaan on vahvaa tieteellistä näyttöä siitä, että alkoholin säännöllisen käytön vähentäminen tai lopettaminen myös vähentää kyseisiä syöpiä.

– Tipaton tammikuu ei riitä, mutta alkoholin käytön vähentäminen pysyvästi voi merkittävästi pienentää kaikkien alkoholiin liittyvien syöpien riskiä, ja samalla myös alkoholiongelmia ja muita alkoholisairauksia, sanoo Helsingin yliopiston emeritusprofessori Mikko Salaspuro HUSin tiedotteessa.

Kansainvälinen IARC-syöväntutkimuskeskus arvioi raportissa alkoholin käytön vaikutusta seitsemän eri syövän riskiin. 

Salaspuro on tutkinut alkoholiperäisten syöpien syntymekanismeja yli 30 vuoden ajan Helsingin yliopistossa ja HUSissa ollen myös mukana tuoreen raportin kokoamisessa. Raportin laadinnassa avainasemassa olivat Salaspuron ohjauksessa aiheesta valmistuneet väitöskirjat ja tieteelliset julkaisut.

Näin alkoholi lisää syövän riskiä

HUS kertoo tiedotteessaan alkoholin lisäävän syövän riskiä, kun elimistön bakteerit ja hiivat muuttavat ruoansulatuskanavassa olevan alkoholin syöpää aiheuttavaksi asetaldehydiksi. Aseltahydi on yhdiste, joka sitoutuu DNA:han ja pystyy aiheuttamaan syöpään johtavia mutaatioita ja estämään kromosomivaurioiden korjaantumisen. 

Salaspuro ja hänen tutkimusryhmänsä ovat osoittaneet geenitutkimusten avulla asetaldehydin ja yläruoansulatuskanavan syöpien syy-seuraussuhteen sekä selvittänyt syljen ja paksusuolen sisällön asetaldehydipoitoisuutta sääteleviä tekijöitä alkoholia nautittaessa.

Alkoholia menee suolistoon verenkierron kautta. HUS huomauttaa kuitenkin tiedotteessaan, että alkoholin vaikutukset suolistoon ovat yksilöllisiä. Lukuun ottamatta suu- ja ruokatorvisyöpää, raportissa todetaan tieteellisen näytön alkoholinkäytön lopettamisen syöpäriskiä vähentävästä vaikutuksesta olevan toistaiseksi heikkoa. 

Tupakointi moninkertaistaa syöpäriskin

Raportissa otettiin huomioon myös suomalaisten tutkimukset säännöllisen tupakoinnin ja alkoholin yhteisvaikutuksesta. Suun mikrobit tuottavat etanolista kaksinkertaisen määrän asetaldehydiä tupakoimattomaan verrattuna.

Salaspuron tutkijaryhmän mukaan tupakansavun asetaldehydi liukenee osittain sylkeen. Suun asetaldehydialtistus on alkoholia nauttineella ja tupakoivalla henkilöllä seitsemänkertainen tupakoimattomaan verrattuna.

Raportin mukaan alkoholi ja tupakka aiheuttavat samantyyppisen asetaldehydin syntyprosessin myös nielussa ja kurkunpäässä. Niillä, jotka lopettavat alkoholinkäytön, on 31 prosenttia pienempi suhteellinen riski saada kurkunpääsyöpä verrattuna alkoholia säännöllisesti käyttäviin. 

Turvallista rajaa ei ole

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan turvarajaa alkoholille ei voi määrittää.  Alkoholin itsessään tiedetään olevan yksi merkittävimmistä syövän riskitekijöistä ja riski liittyy määrään, ei juoman laatuun. Docrates Syöpäsairaalan perustaja, professori Timo Joensuu on aiemmin todennut yhden alkoholijuoman olevan kuitenkin erityisen "kova myrkky".

Syöpäjärjestöjen mukaan alkoholinkäyttö aiheuttaa suun, nielun, kurkunpään ja ruokatorven syöpien lisäksi maksasyöpää, suolistosyöpää ja rintasyöpää.

Suomessa alkoholin arvioidaan aiheuttavan vuodessa noin 2 100 syöpää ja yli 500 syöpäkuolemaa. 

Katso myös: Mikä on tappavin syöpä?

Mikä on tappavin syöpä?"Syöpälääkärille haastavia on edelleen valitettavasti useita" 1:32
Syöpälääkärille haastavia syöpiä on edelleen valitettavasti useita.

Lue myös:

    Uusimmat