Alkoholi lisää kiistatta suu- ja ruokatorvisyövän riskiä, tupakointi jopa moninkertaistaa riskin.
Alkoholi lisää suu- ja ruokatorvisyöpiä, mutta New England Journal of Medicine -tiedejulkaisussa esitellyn tuoreen raportin mukaan on vahvaa tieteellistä näyttöä siitä, että alkoholin säännöllisen käytön vähentäminen tai lopettaminen myös vähentää kyseisiä syöpiä.
– Tipaton tammikuu ei riitä, mutta alkoholin käytön vähentäminen pysyvästi voi merkittävästi pienentää kaikkien alkoholiin liittyvien syöpien riskiä, ja samalla myös alkoholiongelmia ja muita alkoholisairauksia, sanoo Helsingin yliopiston emeritusprofessori Mikko Salaspuro HUSin tiedotteessa.
Kansainvälinen IARC-syöväntutkimuskeskus arvioi raportissa alkoholin käytön vaikutusta seitsemän eri syövän riskiin.
Salaspuro on tutkinut alkoholiperäisten syöpien syntymekanismeja yli 30 vuoden ajan Helsingin yliopistossa ja HUSissa ollen myös mukana tuoreen raportin kokoamisessa. Raportin laadinnassa avainasemassa olivat Salaspuron ohjauksessa aiheesta valmistuneet väitöskirjat ja tieteelliset julkaisut.