Alhainen inflaatio ja hyvä talouskasvu Ruotsin talouden ilonaiheet

Ruotsin inflaatiotaso on ennätysalhainen, korot matalimmillaan kymmeneen vuoteen, ja talouskasvuksi arvioidaan kolme prosenttia seuraavina kahtena vuotena. Paremmin ei maan taloudella voisi mennä.

Ruotsin keskuspankki Riksbanken julkisti tänään inflaatioraporttinsa. Sen mukaan inflaatio jää Ruotsissa tänä vuonna yhteen prosenttiin ja seuraavina kahtena vuotena kahteen prosenttiin. Lisäksi keskuspankki arvioi, että maan bruttokansantuote kasvaa kuluvan vuoden aikana yhden prosentin, vuosina 1998 ja 1999 kaksi prosenttia.

Positiivisiin kasvuennusteisiin yhtyy myös Ruotsin valtiollinen suhdanneinstituutti niin ikään tänään julkistetussa raportissaan, jossa esitellään elokuun talouslukuja. Instituutin mukaan Ruotsin teollisuus saa jatkossa yhä enemmän tilauksia ulkomailta, minkä lisäksi myös kysyntä kotimarkkinoilla kasvaa.

Yhtenä syynä Ruotsin talouskasvuun ilman kiihtyvää inflaatiota pidetään sitä, että teollisuus voi lisätä tuotantoaan ilman lisäinvestointeja esimerkiksi rakennuksiin ja koneisiin. Investointeja ei ole tarvittu, koska talouden viime vuosien alamäen vuoksi teollisuus ei ole kyennyt hyödyntämään kapasiteettiaan täysipainoisesti, sanoo Riksbanken.

Keskuspankki muistuttaa raportissaan, että suotuisan inflaatiokehityksen edellytyksenä on kuitenkin muun muassa se, ettei palkkataso Ruotsissa nouse. Maan työmarkkinaosapuolet valmistautuvat parhaillaan seuraavalle sopimuskierrokselle yksimielisinä siitä, että palkankorostusten on oltava maltillisia. Kuitenkaan ei ole varmaa, mikä lopullinen tulos on, kun neuvottelut joskus ensi vuonna päättyvät.

Keskuspankin ja suhdanneinstituutin tuoreet raportit vahvistavat sitä myönteistä kuvaa Ruotsin taloudesta, jota pääministeri Göran Persson ja valtiovarainministeri Erik Åsbrink välittivät viime viikolla valtiopäivillä.

Suurin huolenaihe Ruotsissa onkin se, että maan työttömyysluvut ovat edelleen korkeat. Viralliseen yli kahdeksan prosentin lukuun on lisättävä noin viiden prosentin piilotyöttömyys. Toinen huolenaihe ruotsalaisille on vähäinen asuntotuotanto. Uusia asuntoja ei juuri rakenneta, ja samaan aikaan asuntojen hinnat nousevat. Alhaisten korkojen aikana ihmisillä olisi varaa ostaa asuntoja, mutta niitä ei ole tarjolla.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat