Alfa Romeo sai käsiinsä uusia todisteita: Kimi Räikkösen saamasta rangaistuksesta väännetään edelleen

Alfa Romeo on pyytänyt FIAn tuomaristoa käymään uudelleen läpi tilanteen, joka johti Kimi Räikkösen rangaistukseen kaksi viikkoa sitten Imolassa, kertoo muun muassa motorsport.com.

Räikkönen sai 30 sekunnin aikasakon pyörähdettyään ennen uusintalähtöä turva-auton takana ja toimittuaan tämän jälkeen virheellisesti.

Räikkönen pyörähti uusintalähtöä edeltäneellä kierroksella Imolan radan kolmannessa mutkassa. Uusintalähtöön liittyvien sääntöjen (kilpailusäännöt, pykälä 42.6) mukaan kuljettaja saa tällaisessa tapauksessa ohittaa muita autoja ja ottaa oman sijoituksensa takaisin, kunhan tekee niin ennen turva-autoviivan ylittämistä kierroksen lopussa.

Mikäli kuljettaja ei ehdi ottaa omaa paikkaansa takaisin, hänen on ajettava varikolle ja hän saa palata sieltä radalle vasta, kun kaikki muut ovat ohittaneet varikon.

Alfa Romeo kehotti ensin Räikköstä ottamaan oman paikkansa takaisin, mutta kumosi sitten kehotuksensa.

Säännöissä on nimittäin myös sellainen pykälä (kilpailusäännöt, pykälä 42.12), jonka mukaan kuljettaja ei saa ohittaa muita enää sen jälkeen, kun turva-auto on sammuttanut valonsa sen merkiksi, että kilpailu jatkuu kuluvan kierroksen päätteeksi.

Turva-auto sammutti valonsa seitsemännen mutkan jälkeen, juuri kun Räikkösen takana tulleet Lewis Hamilton ja Yuki Tsunoda olivat ohittaneet hänet.

Koska kaksi sääntöpykälää olivat selkeästi ristiriidassa keskenään, Alfa Romeo pyysi kilpailunjohtajalta toimintaohjeita, mutta niitä ei ehditty saada ennen uusintalähtöä.

Räikkönen ei tehnyt ohituksia. Hän ajoi lopulta ruutulipulle sijalla yhdeksän, mutta putosi aikasakon takia 13:nneksi ja menetti näin kaksi MM-pistettä. Monet ovat pitäneet hänen tuomiotaan epäoikeudenmukaisena.

Talleilla on mahdollisuus pyytää, että FIA käy rangaistukseen johtaneen tapauksen uudelleen läpi, mikäli ilmi on tullut uusia, "merkittäviä ja olennaisia todisteita", joita ei ollut saatavilla alkuperäisen tutkinnan yhteydessä. Nyt Alfa Romeo uskoo saaneensa käsiinsä tällaisia todisteita.

Motorsportin mukaan Alfa Romeo ja FIA käyvät lauantai-iltana järjestettävässä videoneuvottelussa tätä uutta todistusaineistoa läpi, ja tämän neuvottelun pohjalta FIA päättää, ovatko uudet todisteet niin merkittäviä, että Imolan-tapahtumat voitaisiin käydä niiden valossa uudelleen läpi.

Auto Motor und Sport kertoi pian Imolassa ajetun kisaviikonlopun jälkeen, että FIA ja F1 ovat neuvotelleet pykälän 42.6 muuttamisesta niin, että se pätee vain ennen kilpailun alkua ajettavalla lämmittelykierroksella.

Lue myös:

    Uusimmat