Alén Dakarista: ”Sillon ajattelin, et iso suu on vieny kauheeseen paikkaan”

Teknavin Markku Alén on yksi harvoista suomalaisista Dakar-ralliin osallistuneista kuljettajista. Alén Dakar-muisteloita käytiin läpi Teknavin tv-ohjelman 11. kauden 6. jaksossa (ensiesitys 20.4. MTV3). Moottoriurheilua seuraavalla kansalla on varmasti mielikuva rallin haastavuudesta. Tuhansien kilometrien mittainen erämaarallin kokeminen on Alénin mukaan jotain täysin ainutlaatuista. Sekä hyvässä että pahassa.

Markku ajoi Dakarin ensimmäistä kertaa Ivecon kuorma-autolla vuonna 2005. Tämä jäi myös ainoaksi kerraksi, kun Markun autokunta pääsi maaliin saakka. Sekä 2006 että 2007 rallin haastavuus koitui kohtaloksi ennen maaliviivaa.

– Kokonaisuus on ihan järjettömän pitkä. Joka päivä ajetaan satoja kilometrejä, ja niin sanottuina maratonpäivinä vedettiin parhaimmillaan 1 200 kilometriä. Kyllä mä sillon ajattelin, et iso suu on vieny kauheeseen paikkaan, Markku tiivistää reilun kahden viikon koettelemusta.

Markku kerkesi ajaa rallin vielä niin sanotun alkuperäisen, nimellä Paris-Dakar kulkeneen rallin aikaan, jolloin reitti kulki Euroopasta Afrikkaan. Kokonaisuudessaan noin 9 000 kilometrin koitokseen kului reilu pari viikkoa, jonka aikana pidettiin yksi välipäivä. Vuonna 2008 ralli jouduttiin perumaan turvallisuussyistä, ja tämän jälkeen vuodesta 2009 eteenpäin The Dakar-nimellä kulkenut ralli on ajettu Etelä-Amerikassa.

Koettelemus on edelleen hurja, ja voitto on arvostettava suoritus. Ralli järjstettiin tämän vuoden tammikuussa 37. kerran, ja reitti kulki Argentinassa sekä Boliviassa. Mukana oli jälleen kymmeniä autoja, moottoripyöriä kuorma-autoja sekä mönkijöitä.

– Se on ihan oma kilpailu. Dakar on Dakar. Aina, toteaa Markku loppuun kunnioitusta herättävällä äänellä.

Lue myös:

    Uusimmat