Aleksandr Bolshunov mukana Vladimir Putinin propagandashow'ssa – tämä yksityiskohta herätti huomiota

Venäjän maastohiihtotähti Aleksandr Bolshunov oli mukana Vladimir Putinin tukitilaisuudessa Moskovassa perjantaina. Hiihtäjä oli ainoa paikalle kutsutuista urheilijoista, jolla ei ollut Z-sotasymbolia rinnassaan.

Luzhnikin stadionilla järjestetyssä tapahtumassa juhlittiin Krimin miehityksen kahdeksatta vuosipäivää ja paikan päälle oli saapunut kymmeniätuhansia ihmisiä. BBC:n toimittaja Will Vernon kertoi Twitterissä, että osaa katsojista olisi painostettu osallistumaan.

Ihmisiä olisi kuljetettu paikan päälle busseilla, mutta osa olisi poistunut paikalta ennen tilaisuuden alkua. Opiskelijoille olisi kerrottu vapaapäivästä ja pääsystä "konserttiin".

Paikalla oli myös Venäjän menestyneitä olympiaurheilijoita, joilla oli rinnassaan Z-sotasymboli. Bolshunov erottautui kuitenkin joukosta, sillä häneltä ei löytynyt symbolia. Venäjän historian asiantuntija Atle Grönn ei ollut vakuuttunut Bolshunovin valinnasta.

– Siitä tulee vain spekulaatiota, että tekikö hän tietoisen valinnan. Hän on joka tapauksessa paikalla ja se on jo merkki siitä, että hän on mukana PR-koneistossa, Grönn sanoi NRK:lle.

Bolshunovin oli tarkoitus osallistua perjantaina 15 kilometrin hiihtokisaan muita Venäjän olympiatähtiä vastaan, mutta vetäytyi lähdöstä muutamia minuutteja ennen lähtöä. Venäjän hiihtoliiton puheenjohtaja Jelena Välbe oli sanonut Match TV:lle, että Bolshunov oli sivussa "joistain syistä".

Grönn ei halua spekuloida, että mitä olympiaurheilijat oikeasti ajattelevat sodasta, mutta se on hänen mielestään puistattavaa, mitä yleisö pääsi näkemään Moskovassa.

– Se on propagandaa. Reagoin voimakkaammin lapsien käyttämiseen (propagandan välineenä) kuin aikuisurheilijoiden. He voivat sanoa ei, mutta lapsien käyttäminen Z-muodostelmassa on mautonta, Grönn totesi.

Bolshunovin lisäksi paikalla oli uinnin kaksinkertainen olympiavoittaja Jevgeni Rylov, voimistelijasiskokset Arina ja Dina Averina, voimistelun olympiavoittaja Viktoria Listunova sekä taitoluistelijat Jevgenija Tarasova (olympiahopeamitalisti), Viktorija Sinitsina (olympiavoittaja), Nikita Katsalapov (kaksinkertainen olympiavoittaja) ja Vladimir Morozin. Urheilijoille tehtiin kunniaa ennen Putinin puhetta.

Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijat ovat suurimmilta osin suljettu kansainvälisestä urheilusta ulos Venäjän hyökäyttyä Ukrainaan 24. helmikuuta.

Lue myös:

    Uusimmat