Totuus ihmismassojen takana: Ihmisiä painostettiin paikalle Krimin miehityksen vuosijuhlaan Moskovassa, kertoo BBC

Moskovalaiselle stadionille kerääntyi tänään tuhansia ihmisiä juhlaan ja konserttiin Krimin miehityksen kahdeksannen vuosipäivän kunniaksi. Tapahtumassa puhui myös presidentti Vladimir Putin.

Samalla tapahtumalla haluttiin valaa uskoa Venäjän sotaan Ukrainassa. BBC:n mukaan yleisön joukossa oli runsaasti ihmisiä, jotka oli jopa pakotettu paikalle.

Britannian yleisradion Moskovan toimistossa työskentelevä Will Vernon kertoo Twitterissä BBC:n tiimin jutelleen useilla tapahtumassa olleille ihimisille.

– Kreml haluaa teidän näkevän tuhansia Putinia ja ”erikoisoperaatiota Ukrainassa” tukevia ihmisiä ahdettuna Luzhnikin stadionille Moskovassa.

Vernon kirjoittaa, että useat paikalla olleet olivat julkisen sektorin työntekijöitä, kuten opettajia. Julkisen alan väkeä oli BBC:n mukaan painostettu osallistumaan tapahtumaan.

– Eräälle Moskovan läheltä saapuneelle opettajaryhmälle oli kerrottu, mitä heidän tulisi sanoa meille. Asialla oli ollut paikallishallinnon edustajalta vaikuttanut nainen.

Opiskelijoille vapaata

Moskovan metrossa työskentelevä mies puolestaan kertoi, että hänet kollegoineen oli pakotettu osallistumaan tapahtumaan.

– Olen paikalla ja sitten lähden. En usko, että monikaan täällä tukee sotaa, mies sanoi BBC:lle.

Venäjällä vallitsevan ilmapiirin vuoksi moni ihmisistä ei halunnut puhua BBC:lle tai tulla kuvatuksi. Will Vernonin mukaan osa ihmisistä peitti kasvonsa tai suojautui hupulla toimittajien esittäydyttyä median edustajiksi.

– Useat ihmiset vaikuttivat olevan nolostuneita tai häpeissään paikallaolostaan. Opiskelijoille oli luvattu päivä vapaata luennoilta osallistumista vastaan. Osa heistä ei edes tiennyt, että osa tapahtumasta oli omistettu Ukrainassa olevien joukkojen tukemiseen.

Will Vernon päättää raporttinsa toteamalla, että paikalla oli epäilemättä myös aitoja Putinin sekä ”erikoissotilasoperaation” kannattajia.

Lue myös:

    Uusimmat