Mainos

Albright saapui Kiinaan valmistelemaan Clintonin vierailua

Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright sanoi tänään Pekingissä, että Yhdysvallat rakentaa suhteitaan Kiinaan katse tulevaisuuteen suunnattuna. Lausunnon arveltiin heijastavan amerikkalaisten toiveita siitä, että maiden suhteita hiertäneeseen Tiananmenin verilöylyyn vuonna 1989 saataisiin etäisyyttä.

-Pidämme silmällä tulevaa vuosisataa suhteissamme Kiinaan. Myös tulevassa huipputapaamisessa päämäärämme on suunnata katse tulevaisuuteen, sanoi Albright, joka saapui Pekingiin valmistelemaan presidentti Bill Clintonin kesä-heinäkuussa tapahtuvaa Kiinan-vierailua.

Vierailunsa aluksi Albright ja hänen kiinalainen virkaveljensä Tang Jaixuan vihkivät käyttöön "kuuman linjan" maiden johtajien yhteydenpidon helpottamiseksi. Suoran puhelinlinjan avulla Kiinan ja Yhdysvaltain päämiehet saavat toisiinsa yhteyden hyvinkin nopeasti. Kriisitilanteita varten avattu kuuma linja on turvattu salakuuntelulta. Yhdysvaltain ja Venäjän välille vastaavanlainen kuuman linjan viestiyhteys avattiin jo vuonna 1963.

Albright aikoo kaksipäiväisen vierailunsa aikana ottaa esille useita Kiinan kannalta kiusallisia kysymyksiä kuten ihmisoikeudet ja Tiibetin tilanne. Hän tapaa tänään Kiinan uuden ulkoministerin Jiaxuanin lisäksi ja myös entisen ulkoministerin Qian Qichenin. Huomenna hän käy keskusteluja pääministeri Zhu Rongjin ja presidentti Jiang Zeminin kanssa.

Kiina puhdistaa opiskelijoita tukeneiden johtajien maineen

Kiinan johto on päättänyt puhdistaa Taivaallisen rauhan aukion opiskelijamellakoita tukeneiden puoluevirkailijoiden maineen. Yllättävä päätös tehtiin juuri ennen Albrightin Kiinan-vierailun alkua.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.