Alapään näyttämistä nolostelevat naiset jättävät välistä tärkeän testin – seulonnassa käyminen voi pelastaa hengen

0:26
Lähes jokainen seksiä harrastava nainen saa kohdunkaulan syövälle altistavan infektion.

Brittitutkimuksessa kävi ilmi, että moni nuori nainen pelkää gynekologisen irtosolunäytteen ottamista, vaikka juuri heille testin tekeminen olisi tärkeää. Tutkimuksesta kertovat muiden muassa The Guardian sekä The Sun.

Jo´s Cervical Cancer Trust -järjestön tutkimuksessa selvisi, että gynekologisen irtosolunäytteen ottamiseen liittyy häpeää ja pelkoa kivusta. Kenties tämän vuoksi liki yksi kolmesta 25–64-vuotiaasta brittinaisesta ei ollut käynyt kohdunkaulan syöpää seulovissa testeissä suositusten mukaisesti.

Britannian terveydenhuoltoviranomainen suosittelee testissä käymistä 25–49-vuotiaille kolmen vuoden välein ja 50–64-vuotiaille viiden vuoden välein.

Suomessa kohdunkaulan syövän seulontaan kutsutaan kunnasta riippuen 25–65-vuotiaat naiset viiden vuoden välein, kertoo Suomen Syöpärekisteri

Testin ottamiseen liittyy häpeää ja pelkoa

Brittiselvitykseen osallistuneista 2000 naisesta yli puolet kertoi viivästyttäneensä testin ottamista tai jättäneensä seulonnat kokonaan välistä.

Testaamista lykänneistä tai seulonnoista kokonaan jättäytyneistä naisista 72 prosenttia kertoi syyksi häpeän. 69 prosenttia kertoi tuntevansa olon epämukavaksi, kun tuntematon ihminen tutkii heidän intiimialueitaan. Yksi kuudesta oli peloissaan testaamisen sattumisesta ja reilu kolmannes ei edes tiennyt, mitä testin aikana tapahtuu.

Seulonnat voivat pelastaa hengen

Seulontojen tarkoituksena on pienentää syövän ilmaantuvuutta ja sen aiheuttamaa kuolleisuutta. Yhdeltä kolmesta seulontaan säännöllisesti osallistuvasta naisesta löytyy vähintään kerran seurantaa vaativa poikkeava löydös. Suomessa kohdunkaulan seulontanäyte otetaan perinteisesti niin sanotulla papa-kokeella.

Suomen Syöpärekisteri arvioi, että seulonnan ansiosta Suomessa vältetään vuosittain 250 syöpäkuolemaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja