Leanne, 29, jätti papakokeen välistä – ilmavaivat ja vatsakivut olivatkin oire syövästä

Näin papa-koe otetaan 1:21
Katso videolta, miten papakoe otetaan.

Englantilainen Leanne Shields jätti menemättä papakokeeseen, koska piti tutkimusta kiusallisena. Myöhemmin alkoivat vatsavaivat ja vuotohäiriöt, joiden syyksi paljastui kohdunkaulan syöpä.

Leanne Shields, 29, kertoo The Sunille saaneensa kahdesti kutsun papakokeeseen, mutta jättäneensä molemmilla kerroilla käymättä tutkimuksessa, jolla seulotaan kohdunkaulan syöpää ja sen esiasteita.

Leanne ei mennyt tutkimuksiin, sillä ajatus emättimestä otettavasta irtosolunäytteestä nolostutti häntä eikä hän ajatellut voivansa sairastua syöpään.

Alkuvuonna 2020 Leanne alkoi kärsiä ilmavaivoista ja vatsakivuista. Hän ei osannut pitää oireita vakavina. Pian Leanne alkoi vuotaa keskellä kuukautiskiertoa. Vuotohäiriöt jatkuivat ja pahenivat, mutta lääkäri oletti niiden johtuvan uusien ehkäisypillerien käytön aloittamisesta.

Kun ylimääräiset vuodot ja niistä johtuva anemia olivat haitanneet Leannen elämää seitsemän kuukautta, häneltä päätettiin ottaa papakoe. Näytteenotto ei kuitenkaan onnistunut emättimessä oleva kasvaimen vuoksi.                 

Syntymäpäivänään 21. lokakuuta Leanne sai puhelun. Hänet kutsuttiin sairaalaan kuulemaan synkät uutiset: kasvain oli pahanlaatuinen. Leanne oli sairastunut kohdunkaulan syöpään.

Rankat syöpähoidot ovat tehneet Leannesta lapsettoman. Jos julkaisu ei näy, voit avata sen tästä.

Seulonta ja rokotukset vähentävät kohdunkaulan syöpiä

Kohdunkaulan syöpä on maailmanlaajuisesti naisten neljänneksi yleisin syöpä, mutta Suomessa vasta 19. yleisin.

Suomessa valtakunnalliset joukkotarkastukset kohdunkaulan syövän ehkäisemiseksi aloitettiin jo 1960-luvun alussa. Seulonnoilla löydetään myös syöpien esiasteita, jolloin hoidolla voidaan estää itse syövän syntyminen.

Suurin riski sairastua kohdunkaulan syöpään on hedelmällisessä iässä olevilla naisilla. Suomessa seulontaan kutsutaan 30–60-vuotiaat naiset viiden vuoden välein, joissain kunnissa seulotaan myös 25- ja 65-vuotiaita.

Seksissä tarttuvan ihmisen papilloomaviruksen aiheuttama HPV-infektio on keskeinen kohdunkaulan syövän taustatekijä. Suomessa HPV-rokotteen saavat maksutta kaikki 10–12-vuotiaat oppilaat.

Kohdunkaulan syövän oireet:

  • poikkeava verinen vuoto, erityisesti yhdynnän jälkeen
  • verinen tai pahanhajuinen valkovuoto
  • alavatsakipu
  • ristiselkäsärky
  • virtsaoireet

Lähde: Terveyskirjasto

Syöpähoidot veivät hedelmällisyyden

Leanne Shields sai maksaa kovan hinnan papakokeen väliin jättämisestä. Syöpähoitojen jälkeen Leannella alkoivat vaihdevuodet. Se tarkoittaa, ettei hän voi saada omia lapsia.

Tällä hetkellä kipeä ja väsynyt Leanne odottaa tietoa siitä, ovatko muut syöpähoidot pienentäneet syöpäkasvainta riittävästi leikkausta varten. Koronapandemian vuoksi hän on joutunut sairastamaan yksin, ilman lohduttavaa olkapäätä.

Nyt Leanne kehottaa kaikkia naisia menemään papakokeeseen. Muuten voi joutua kärsimään samasta kohtalosta kuin hän itse.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: The Sun, Terveyskirjasto 1 & 2

Lue myös:

    Uusimmat