Papa-testeistä luovutaan lähitulevaisuudessa? Uusi menetelmä ehkäisee syöpää selvästi paremmin

0:26

Uusi seulontamenetelmä ehkäisee kohdunkaulan syöpää merkittävästi nykyistä papa-testiä paremmin. Toiveissa on, että se saadaan Suomessa käyttöön lähitulevaisuudessa.

Suomessa, kuten monessa muussakin maassa, ollaan siirtymässä kohdunkaulan syövän seulonnoissa papa-testeistä HPV- eli papilloomavirustesteihin.

Naisen kannalta molemmat testit tehdään täysin samalla tavalla: ottamalla kohdunkaulalta solunäyte. Ero on siinä, miten näyte laboratoriossa tutkitaan.

Papa-testissä kohdunkaulalta otetut solut värjätään ja etsitään mikroskoopilla satojentuhansien solujen joukosta poikkeavia soluja. HPV-testissä näistä samoista soluista etsitäänkin molekyylitestillä HPV:n DNA:ta. Jos HPV:tä löytyy, niin tiedetään, että kyseisellä naisella on riski siihen, että kohdunkaulalla on tai sinne on mahdollisesti tulossa esiastemuutos.

– Suomessa ja Euroopassa on pystytty osoittamaan useissa satunnaistetuissa kokeissa, että HPV-testillä tehtävä seulonta estää merkittävästi enemmän kohdunkaulan syöpiä kuin papa-testillä tehtävä seulonta. Tämän takia monessa maassa on jo siirrytty ja Suomessakin toivottavasti lähivuosina siirrytään HPV-testillä tehtävään seulontaan, dosentti ja osastonylilääkäri Pekka Nieminen HYKSin Naistenklinikalta sanoo.

– HPV-testillä tehtävässä seulonnassa on sekin hyvä puoli, että jos testi näyttää negatiivista – tarkoittaen, että HPV:tä ei tällä hetkellä ole –, niin se antaa paljon puhdasta papa-koetta pidemmän ja varmemman suojan siitä, ettei sinne seuraavien vuosien kuluessa kehitykään mitään.

Toisin sanoen: jos puhtaan papa-kokeen jälkeen on ”suojassa” kolme vuotta, niin puhtaan HPV-testin jälkeen onkin suojassa seitsemän vuotta.

– HPV-testillä löydetään esiastemuutoksia herkemmin. Silloin syöpiäkin pystytään ehkäisemään paremmin. Tämä on selkeästi parempi menetelmä, Nieminen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja