Mainos

Papa-testeistä luovutaan lähitulevaisuudessa? Uusi menetelmä ehkäisee syöpää selvästi paremmin

0:26

Uusi seulontamenetelmä ehkäisee kohdunkaulan syöpää merkittävästi nykyistä papa-testiä paremmin. Toiveissa on, että se saadaan Suomessa käyttöön lähitulevaisuudessa.

Suomessa, kuten monessa muussakin maassa, ollaan siirtymässä kohdunkaulan syövän seulonnoissa papa-testeistä HPV- eli papilloomavirustesteihin.

Naisen kannalta molemmat testit tehdään täysin samalla tavalla: ottamalla kohdunkaulalta solunäyte. Ero on siinä, miten näyte laboratoriossa tutkitaan.

Papa-testissä kohdunkaulalta otetut solut värjätään ja etsitään mikroskoopilla satojentuhansien solujen joukosta poikkeavia soluja. HPV-testissä näistä samoista soluista etsitäänkin molekyylitestillä HPV:n DNA:ta. Jos HPV:tä löytyy, niin tiedetään, että kyseisellä naisella on riski siihen, että kohdunkaulalla on tai sinne on mahdollisesti tulossa esiastemuutos.

– Suomessa ja Euroopassa on pystytty osoittamaan useissa satunnaistetuissa kokeissa, että HPV-testillä tehtävä seulonta estää merkittävästi enemmän kohdunkaulan syöpiä kuin papa-testillä tehtävä seulonta. Tämän takia monessa maassa on jo siirrytty ja Suomessakin toivottavasti lähivuosina siirrytään HPV-testillä tehtävään seulontaan, dosentti ja osastonylilääkäri Pekka Nieminen HYKSin Naistenklinikalta sanoo.

– HPV-testillä tehtävässä seulonnassa on sekin hyvä puoli, että jos testi näyttää negatiivista – tarkoittaen, että HPV:tä ei tällä hetkellä ole –, niin se antaa paljon puhdasta papa-koetta pidemmän ja varmemman suojan siitä, ettei sinne seuraavien vuosien kuluessa kehitykään mitään.

Toisin sanoen: jos puhtaan papa-kokeen jälkeen on ”suojassa” kolme vuotta, niin puhtaan HPV-testin jälkeen onkin suojassa seitsemän vuotta.

– HPV-testillä löydetään esiastemuutoksia herkemmin. Silloin syöpiäkin pystytään ehkäisemään paremmin. Tämä on selkeästi parempi menetelmä, Nieminen sanoo.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja