Lomamatkalle matkailuautolla? Muista Erkin vinkit: "Siitä saattaa tulla pikkuisen erimielisyyksiä"

Yli 11-metrinen jenkkimotorhome: Monaco Dynasty Roadmaster 1994 2:45
KATSO MYÖS: No nyt on matkailuautossa näköä ja kokoa! Teppo vuokrasi kesälomareissulleen yli 11 metriä pitkän Monaco Dynasty Roadmaster -matkailuauton vuosimallia 1994.

Pitkäkään kokemus ei takaa tietoa. Leirintäalueella sattuu ja tapahtuu, jos ohjeita ei malta kuunnella.

Ihminen on tapojensa orja, ja myös leirintäalueella aina samalle paikalle pääseminen saattaa olla kynnyskysymys. Varsinkaan kesäloma-aikana ennakkovarauksia ei välttämättä oteta.

– Kun tuttavapariskuntia tulee, emme hyväksy sitä, että kaverille varataan etukäteen paikkaa, varsinkaan heinäkuussa, kun on tiukkaa. Jos se kaveri sitten päätyykin vaikkapa kolmen vaunun päähän, joskus tuntuu, että se on ihan maailmanloppu. Pitäisi päästä ihan vierekkäin, Kokkola Campingin Erkki Ahtiainen kuvaa.

Moni toki tuntee säännöt ja yrittää venyttää niitä. Esimerkiksi polkupyörä voi "vahingossa" jäädä viereiselle vaunupaikalle, jolloin siihen ei kukaan muu pääse.

– Siitä saattaa tulla pikkuisen erimielisyyksiä, jos huomaamme asian ja käymme siitä sanomassa, Ahtiainen sanoo.

Ohjeiden kuunteleminen kannattaa

Ahtiainen toivookin leirintäasiakkailta positiivista mieltä ja halua kuunnella ohjeita. Varsinkin pitkäaikaiset harrastajat saattavat olettaa tietävänsä, miten alueella toimitaan, vaikka eivät olisi ennen käyneet siellä.

– Jokainen leirintäalue toimii omalla tavallaan ja kun pitkäaikaiselle karavaanariharrastajalle yrittää kertoa juuri tämän paikan faktoja, hän on suurin piirtein toinen jalka ovenraossa koko ajan. Varsinkin, jos meillä on nuoria kesätyöntekijöitä, vastaus ohjeisiin saattaa olla "kuulepas, tyttö, olen 30 vuotta tätä hommaa tehnyt, ei kannata mulle opettaa", Ahtiainen huokaa.

– Ja kun itse menen sitten vähän ajan päästä katsomaan, niin yksikkö on parkkeerattu täysin ohjeiden vastaisesti. Kun tästä huomauttaa, niin sitten sanotaan, että ei siellä respassa mitään sanottu.

Muutaman vuoden ajan leirintäalueella onkin annettu karavaanareille kirjallinen ohjelappunen mukaan.

– Siinä kerrotaan tärkeimmät ohjeet parkkeeraukseen ja muuhun. Voidaan sitten kysyä, että luitteko sen ohjelapun, minkä saitte.

"Ei leirintäalue ole oma mökki oman järven rannassa"

Pitkäkään kokemus ei takaa tietoa. Kun Kokkolaan rakennettiin uusi huoltorakennus, Ahtiainen kuuli pian erikoisen kehun.

– Joku kertoi nähneensä nettisivulla juttua siitä, miten hieno paikka on Kokkolassa: joka nurkalla on kemiallisen vessan tyhjennyspaikka. Huoltorakennuksen nurkissa oli siis sadevesikaivot. Siinä piti äkkiä alkaa ruuvata kansia kiinni! Ja silti niitä välillä revittiin auki, Ahtiainen sanoo.

Aloittelijalle Ahtiainen antaisikin neuvon: kuuntele rauhassa ja uskalla kysyä.

– Meillekin tulee jatkuvasti ensikertalaisia, joilla ei välttämättä ole tietoa perusasioista, kuten miten matkailuvaunu parkkeerataan. Täällä myös ollaan suhteellisen lähekkäin, kannattaa valmistuttua siihen. Ei leirintäalue ole oma mökki oman järven rannassa, siinä on naapuria ympärillä, eikä heistä pääse kovin kauas varsinkaan heinäkuussa, kun vähän joka paikka on täynnä, Ahtiainen sanoo.

"Edessä on ihan neitseellinen yö"

Vaikka olisi huolellinen ja noudattaisi ohjeita, teknisiä ongelmia voi silti tulla. Vuokravaunussa tai -autossa perehdytys voi olla vähäistä ja aloittelijakin saatetaan saatella matkaan kevein ohjein.

Karavaanarit ovat yhteisöllistä sakkia. Naapurilta voi rohkeasti kysyä, mikäli jokin omassa vaunussa tai autossa epäilyttää.

– Aina tulee yllätyksiä. Meilläkin on ollut ihmisiä, jotka ovat elämänsä ensimmäistä kertaa tulleet leirintäalueelle, eli edessä on ihan neitseellinen yö. Tai on kokeiltu nukkua vaunussa kotipihassa yksi yö, Ahtiainen sanoo.

Leirintäaluematkailija käyttäytyy kuitenkin pääsääntöisesti hyvin. Paljon hienoja asiakaskohtaamisia on Ahtiaisellekin 20 vuoden aikana kertynyt.

– Joidenkin asiakkaiden kanssa on muodostunut ihan ystävyyssuhteita.

Ahtiainen on juuri nyt jäänyt pois Kokkola-camping leirintäalueen yrittäjyydestä, ja kesästä 2024 lähtien alueesta vastaa uusi yrittäjä.

Katso myös: Lomakausi paljastaa parisuhdehaasteet – miten reagoida eroajatuksiin?

Lomakausi paljastaa parisuhdehaasteet – miten reagoida eroajatuksiin? 9:24
Elokuu on erokuu: moni kesäloma rasittaa parisuhdetta niin, että ero alkaa tuntua hyvältä ajatukselta. Saako riidoista kertoa kavereilleen, tai ylipäätään muille?

 

Lue myös:

    Uusimmat