Jäätelö on kesän suosikkiherkku, mutta voiko sitä syödä joka päivä?
Ravitsemusterapeutti Päivi Lassila neuvoo nauttimaan jäätelökesästä kohtuudella.
Lassila sanoo jäätelön kohdalla tarkkojen ravintosisältöjen tiirailun olevan turhaa.
− Hyvä jäätelö kauniina kesäpäivänä tuo mielihyvää, mikä on psyykkisen hyvinvoinnin kannalta positiivista. Kunhan jäätelöä syö kohtuudella, voi valita kaupasta juuri sen oman lempijäätelön, Lassila sanoo Terveystalon tiedotteessa.
Lue myös: Jäätelön saa säilymään sulamatta ilman kylmälaukkuakin – jätskitehtaan Heikin klassikkokikka
Jäätelöissä on eroja
Jäätelöissä on eroja siinä, kuinka paljon ne sisältävät esimerkiksi rasvaa tai sokeria.
Lassilan mukaan jäätelöissä on kuitenkin yleisesti ottaen paljon kovaa rasvaa, oli kyseessä kerma-, kasvirasva- tai proteiinijäätelö.
Ravintoarvojen sijaan hän neuvoo kuitenkin kiinnittämään huomiota siihen, kuinka usein jäätelöä syö ja kuinka paljon.
− Jäätelöön kannattaa suhtautua aivan kuten muihinkin herkkuihin. Pieni makea kerran päivässä sopii osalle, mutta jos määrää on vaikea pitää pienenä, voi olla parempi syödä herkkuja harvemmin.
– Ja silloin kun syö herkkuja, niin syö sitä hyvällä mielellä ja rauhassa nautiskellen, Lassila muistuttaa.
Liiallisen rasvan kertyminen kehoon voi johtaa terveydellisiin haittoihin. Useimmat jäätelötötteröt vastaavat energiatiheydeltään kevyttä välipalaa, mutta suuremmissa määrissä herkut vievät tilaa ravinto- ja kuitupitoisemmalta ruoalta, jota kehomme tarvitsee voidakseen hyvin, Lassila sanoo.
Lue myös: Tiesitkö? Näin pehmis oikeasti eroaa jäätelöstä
"Jos tekee mieli jäätelöä, silloin syödään jäätelöä!"
Satunnaisesti jäätelö voi toimia välipalanakin, mutta se ei välttämättä pidä kylläisenä pitkään.
− Jos tekee mieli jäätelöä, silloin syödään jäätelöä! Muitakin kesäherkkuja suosittelen kuitenkin maistelemaan: esimerkiksi tuoreita marjoja, kirsikoita ja herneitä.
– Pakettijäätelön kaveriksi voisi hyvin lisätä marjoja, silloin jäätelöstä tulee vielä parempaa ja marjat tutkitusti hillitsevät verensokerin nousua, Lassila kertoo.
Itsetehdyt kylmät kesäherkut voivat toimia myös jäätelön korvikkeena, Lassila sanoo.
− Esimerkiksi itse tehty banaanijäätelö, johon voi lisätä makua tuomaan marjoja, mantelirouhetta, pähkinävoita tai kaakaojauhetta, on herkullista. Myös itse tehdyssä marjasorbetissa voi vaikuttaa sokerin ja marjojen määrään.
– Jos kaipaa jotakin kylmää ja raikasta, kannattaa myös pakastaa hedelmiä paloina: esimerkiksi vesimelonia, banaania tai viinirypäleitä.
Lue myös: Kipuraja ylitetty? Vain yksi paikka Helsingissä myy jäätelöpalloa alle tämän hinnan
Ravitsemusterapeutin jäätelövinkit
Lassila listaa vinkit, joiden avulla jäätelöstä voidaan nauttia osana terveellistä ruokavaliota.
- Pidä annoskoko pienenä ja nauti jäätelöstä rauhassa ajatuksella: mikään ruoka tai herkku ei hotkimalla parane, päin vastoin.
- Vähennä muita sokeripitoisia tuotteita: jos syöt jäätelöä, pyri pitämään muiden lisättyä sokeria tai kovaa rasvaa sisältävien ruokien määrä vähäisenä samana päivänä.
- Täydennä luonnon omilla kesäherkuilla: lisää jäätelöön esimerkiksi värikkäitä marjoja.
- Ajattele syömistä kokonaisuutena: kun muu ruokavalio koostuu pääasiassa terveellisestä ruoasta, pieni herkuttelu silloin tällöin ei haittaa, päinvastoin tuo mukavaa lisänautintoa elämään.
Lue myös: Mansikkajäätelöä superhelposti – oletko jo testannut hittiohjeen?
Katso myös: Jäätelö taipuu myös kesäisiin drinkkeihin
7:38Huomenta Suomi -ohjelmassa maistettiin jäätelödrinkkejä helsinkiläisessä baarissa.