Koronakaravaanarit ihan oikea ilmiö: Poikkeuksellinen kevät voi aiheuttaa pulaa käytetyistä matkailuajoneuvoista

Onko tässä maailman upein matkailuauto? 1:01
Onko tässä maailman upein matkailuauto?

Kulunut kevät ja edessä häämöttävä poikkeuksellinen kesä ovat saaneet monet kiinnostumaan matkailuajoneuvoista. Tietynlaisista ajoneuvoista voi tulla pulaakin.

Koronakriisi näytti aluksi kolhaisevan matkailuajoneuvojen kauppaa rajusti, mutta nyt suunta on kääntynyt ja kysyntä palautunut viime vuotta paremmalle tasolle, arvioidaan uusia ja käytettyjä matkailuajoneuvoja ja niiden tarvikkeita myyvästä Best Caravanista.

Matkailuajoneuvoista ovat kiinnostuneet aiempaa enemmän myös ihmiset, joilla ei ole niistä aiempaa kokemusta. Kesäreissu Etelä-Eurooppaan on voinut peruuntua, ja kotona oleminen kyllästyttää. Tällaiset tilanteet ovat saaneet monet pohtimaan uusia, turvallisia tapoja matkustaa kotimaassa.

– Yleensä keskustelut alkavat tämän tyyppisellä asialla, kuvaa Best Caravanin toimitusjohtaja Marko Niskanen.

– Pitää päästä tuulettumaan, ja on mietitty, että tämä voisi olla se juttu.

Kasvava kiinnostus on nähty myös autoliikeketju J. Rinta-Joupissa. Yrityksen verkkosivutilastojen mukaan suomalaiset etsivät huhtikuussa matkailuautoja ja -vaunuja verkosta miltei kolme kertaa enemmän kuin vuotta aiemmin.

– Poikkeusolojen vuoksi matkailuautoista ja karavaanituotteista on nyt kiinnostunut yhä useampi yleisesti matkustamisesta nauttiva suomalainen, joka etsii uusia vapaa-ajanviettotapoja peruuntuneen kesän ulkomaanmatkan tilalle, sanoo J. Rinta-Joupin myyntijohtaja Markku Ala-Hakuni tiedotteessa.

Lisääntynyt kiinnostus on huomattu myös Matkailuajoneuvontuojat ry:ssä, joka on matkailuajoneuvoalalla toimivien yritysten yhdistys. Toiminnanjohtaja Antti Siljamäen mukaan matkailuajoneuvojen myynti notkahti huhtikuussa, mutta se näyttää jääneen yhteen kuukauteen.

– Notkahduksen aiheutti ehkä eniten se, että myyjien varastoissa olevat uudet autot eivät käyneet kaupaksi, kun ostajat noudattivat hallituksen käskyä pysyä kotona, Siljamäki sanoo.

Riittääkö kaikille?

J. Rinta-Joupin mukaan tietyntyyppisistä ajoneuvoista voi olla kohta pulaakin.

– Markkinassa nähtävä kasvu tulee nyt vahvasti käytettyjen puolelta. Kasvaneen, osittain yllättävän kysynnän vuoksi Suomessa alkaakin kohta olemaan jo pula laadukkaista, aiemmin omistuksessa olleista matkailu- ja retkeilyautoista, sanoo J. Rinta-Joupin paikallisjohtaja ja matkailuajoneuvojen asiantuntija Petri Keisala.

Best Caravanissakaan tarjonnan riittävyydestä ei olla aivan varmoja.

– Voi olla, että tavarasta tulee pulaa, sanoo Niskanen.

Tätä hän perustelee sillä, että osa tehtaista on joutunut pysyttämään omaa tuotantoaan esimerkiksi alihankkijan koronasta johtuvien ongelmien vuoksi.

– Yksi tehdas jo arvioi, että tavara ei tule riittämään, Niskanen sanoo.

Jos kysyntä jatkuu nykyisenlaisena, käytetyistäkin voi hänen mukaansa tulla pulaa.

Käytettyjen kysyntä kasvanut

Matkailuajoneuvojen myynti kasvoi tammi-huhtikuussa runsaat yhdeksän prosenttia, mutta huhtikuussa rekisteröintimäärät putosivat 14 prosenttia vuoden 2019 huhtikuuhun verrattuna. Matkailuajoneuvotuojat ry:n mukaan tätä selittää osin se, että ajoneuvovalmistajien tehtaiden tuotanto jouduttiin keskeyttämään useiksi viikoiksi koronapandemian takia.

Matkailuajoneuvontuojien Siljamäki arvioi, ettei laajempaa ajoneuvojen tarjontapulaa ole näköpiirissä.

– Meille ei tule vessapaperi-ilmiötä ainakaan toistaiseksi, hän sanoo.

Siljamäen mukaan korona on saanut toisaalta aikaan varovaisuutta tehdä ostopäätöksiä, mutta käytettyjen kauppa käy hyvin.

– Monilla harrastuksesta kiinnostuneilla on kaksi vaihtoehtoa, joko että katsotaan omaa edullisempaa laitetta tai vuokrataan, hän sanoo.

Siljamäen mukaan käytettyjen, kevyiden ja edullisten matkailuvaunujen kysyntä näyttää kasvaneen, ja niistä hänkin epäilee mahdollisesti tulevan jopa pulaa.

Pohdi nämä valmiiksi

Jos matkailuauto tai asuntovaunu kiinnostaa, kannattaa miettiä muutama asia valmiiksi. Yksi tärkeimmistä kysymyksistä on, minkälaista matkailua varten ajoneuvon haluaa: Tahtooko ajella paljon ja olla yhden yön siellä, toisen täällä – vai ollaan pitkään parkissa yhdessä paikassa?

– Se on yksi perusasia, millä voi lähteä miettimään olisiko se auto vai vaunu, sanoo Best Caravanin Niskanen.

Entä minkälaisella porukalla ajoneuvoa käytetään? Tämä vaikuttaa siihen, montako petipaikkaa pitäisi olla. Jos harkinnassa on auto, täytyy miettiä monetko turvavyöt autosta tulee löytyä.

Kolmanneksi Niskanen kehottaa pohtimaan harrastuksiaan. Moni tahtoo esimerkiksi polkupyöräillä reissuillaan. Jos polkupyörien käyttö on satunnaista, pyöriä voi kuljettaa pyörätelineessä. Tosiharrastajaa taas voi kiinnostaa ajoneuvo, jossa on niin sanottu takatalli, missä pyörät voi säilyttää ajoneuvon sisällä.

Lisäksi on hyvä pohtia, minkä tasoisia mukavuuksia ajoneuvolta toivoo.

– Itse olen aika paljon reissutyössä. Minulla on auto, missä käyn aamulla suihkussa kuten kotonakin ja kokkailen, on wc:t ja kaikki, kuvaa Niskanen. Säilytystilojakin kannattaa miettiä.

– Tarvitseeko esimerkiksi kuljettaa mukana pikkutakkia? Se vaikuttaa siihen, minkälainen henkarikaappi pitäisi olla, Niskanen sanoo. Hänen mukaansa erilaisiin ajoneuvoihin kannattaa tutustua paikan päällä.

Lue myös:

    Uusimmat