Leirintäalueella sinullekin esitetään pyyntö, joka on monelle kynnyskysymys: "Siihen asiakas meinaa hermostua"

Näin Suomessa retkeillään helteellä – MTV leirintäalueella kurkkaamassa hikitelttaan 3:55
KATSO MYÖS: Näin Suomessa retkeillään helteellä – MTV kävi leirintäalueella kurkkaamassa hikitelttaan!

Elämä leirintäalueella on yleensä sujuvaa ja leppoisaa, mutta toisinaan erikoiset asiat tuntuvat käyvän lomanviettäjän hermoille.

Selvää lienee se, että pääsääntöisesti suomalaiset lomanviettäjät osaavat käyttäytyä. Esimerkiksi kesäfestareiden aikaan leirintäalueella saattaa kuitenkin vallita jonkinasteinen kaaos. Mikä matkaajia rassaa, entä millaisia käytöskukkasia camping-alueilla tulee eteen?

"Ei aina ajatella, että tänne voi minunkin jälkeeni tulla joku muu"

Leirintäalueilta löytyy yleensä huoltorakennus, jossa sijaitsevat keittiö, suihkut ja muut yhteiset tilat. Matkailuautotrendistä huolimatta keittiöt ovat suosiossa, mutta jokin syömisessä on muuttunut.

– Viime vuosina on kiinnittänyt huomiota, että kertakäyttöastioiden käyttö on kyllä lisääntynyt, mikä lisää roskan määrää. Ei jakseta tiskata niin paljon. Se on vähän huolestuttavaakin, kun puhutaan ekologisuudesta, Kokkola Campingin ex-yrittäjä Erkki Ahtiainen kuvaa.

Pääsääntöisesti matkaajat osaavat käyttäytyä ja esimerkiksi siivota jälkensä yhteiskäyttökeittiöstä. Poikkeuksia kuitenkin löytyy aina.

– Ei aina ajatella, että tänne voi minunkin jälkeeni tulla joku muu. Vaikka olisi juuri siivottu huoltorakennus, jos yksi käy siellä holtittomasti oleilemassa, tiedättekö, mitä se tarkoittaa? Sitten tämä sama ihminen saattaa laittaa sosiaaliseen mediaan, että alueella ei siivota mitään. Ei meillä ole siivoojaa, joka jokaisen asiakkaan jälkeen kävisi tiloja siistimässä, Ahtiainen muistuttaa.

Majoituskortti rassaa kesänviettäjää: "Siihen asiakas meinaa hermostua"

Toisinaan kiukkuisia palautteita aiheuttaa majoituskortin kirjoittaminen.

Matkustajakortti: lain mukaan majoitustoiminnan harjoittajan tulee tehdä ilmoitus majoitusliikkeeseen saapuvasta matkustajasta, kertoo Suomi.fi.

– Siitä tulee reklamaatioita ja siihen asiakas meinaa hermostua. Se on kuitenkin lakisääteinen paperi eikä siitä päästä mihinkään. Me teemme virheen, jos emme sitä ota, Ahtiainen kuvaa.

Toisaalta hän ymmärtää. Kun samaan paperiin joutuu raapustamaan seurueen kaikkien jäsenten nimet jokaisessa majapaikassa, se alkaa rassata. Tarjolla kuitenkin on karavaanareilta opittu kikkakolmonen: lapun voi täyttää kotona valmiiksi ja sitä voi tulostaa itselleen suuren pinkan.

– Osalla karavaanareista on autossa nippu majoituslappuja. Saapuessaan he antavat valmiin lapun, jolloin aikaa säästyy, Ahtiainen vinkkaa.

– Majoituskortti tuntuu olevan aika iso kynnyskysymys. Yritämme kääntää sen niin, että tämä on turvallisuuskysymys. Jos tulee ikävä tilanne emmekä tiedä, keitä teltassa tai vaunussa on, emme tiedä, keitä ihmisiä täältä pitäisi löytyä. Emme me sitä ilkeyttämme pyydä. Ja toki on paikkoja, jotka eivät sitä täytätä. Se antaa mielikuvan, ettei "missään" kysytä sitä. Se on se ikävin asia, Ahtiainen sanoo.

Turvavälistä ei kannata valittaa: "Linjasta ei voi joustaa"

Turvallisuuteen liittyvät ohjeet närästävät toisinaan muutenkin. Matkailuvaunujen tai -autojen väliin täytyy myös jättää määrätty turvaväli. Silti autot saatetaan parkkeerata kesäkaverin kanssa vastakkain. Yhteispiha viimeistellään työntämällä markiisit toisiinsa kiinni. 

Kun aiheesta huomauttaa, alkaa vastustelu.

– Linjasta ei voi joustaa, koska vaikka tulipaloja tapahtuu vähän, niissä yleensä menee kaikki. Naapurivaunutkin. Ei näitä turvamääräyksiä ole meidän takiamme tehty, Ahtiainen sanoo.

– Joillekin se on ylitsepääsemätöntä. Itse tosin aina sanon, että kyllä yksi asiakas täytyy saada kesässä lähtemään pelkästään sillä, että on tiukka.

"Roskakatokseen saatetaan jättää akuista lähtien tavaraa"

Leirintäalue-elämä on monilla tavoilla itsenäistä. Pitkällä reissulla matkailuautoon saattaa kertyä kaikenlaista, mutta leirintäalueelle romppeitaan ei silti saisi hylätä.

– Roskakatokseen saatetaan jättää akuista lähtien tavaraa, mikä ei mitenkään päin kuulu sinne, mutta sitä ei viitsitä itse kierrättää, vaan se jätetään meidän huoleksemme, Ahtiainen kuvailee.

Kokkola Campingissa matkaajan päätavoite on yleensä lepääminen. Ahtiainen on kuitenkin työskennellyt myös Kalajoella, missä leirintäalueella vietetään kesän festariviikonloppuja.

– Isot juhannusfestarit ovat se toinen äärilaita. Siellä oli omana aikanani sohvista ja jääkaapeista lähtien kaikkea, mikä vain jätettiin paikalleen. Haettiin kierrätyksestä kympillä jääkaappi, joka pitää viikonlopun ajan kaljat kylmänä, ja sitten se jätetään siihen. Mutta ei sellaista normitoiminnassa niinkään ole, Ahtiainen kuvaa.

Katso myös: MTV yöpyi turistien suosimalla leirintäalueella Helsingissä

"Teidän alkoholinne maistuu erilaiselta" – MTV yöpyi turistien suosimalla leirintäalueella Helsingissä 5:44
Millaista oli helsinkiläisellä leirintäalueella?

Lue myös:

    Uusimmat