Elokuu voi muuttua erokuuksi, jos parisuhteessa ei keskustella molempien tarpeista lomalla. Asiantuntija muistuttaa, että yhteisen ajan tarve on kaikilla erilainen.
Vaikka kesäloman soisi olevan rentoutumisen ja parisuhteen kukoistamisen aikaa, moni parisuhde kokee loppunsa lomien jälkeen elokuussa.
Kuinka paljon lomalla kannattaisi varata aikaa yhdessäoloon ja omaan aikaan, jotta loman loputtua parisuhde voisi hyvin?
– Olennaista on, että puhut kumppanin kanssa siitä, koska olemme hirveän yksilöllisiä siinä, kuinka paljon me oikeasti tarvitsemme sitä yhteistä aikaa, sanoo Väestöliitön Parisuhdekeskus Katajan johtaja Suvi Laru Huomenta Suomen haastattelussa.
– On ihanaa, jos on yhteistä lomaa ylipäätään, että voi miettiä, miten sitä perheenä ja pariskuntana vietetään, mutta siellä tulee kaikilla olla niitä omia hengähdyshetkiä.
Laru muistuttaa, että jotkut kuormittuvat intensiivisestä yhteisestä ajasta paljonkin. Tämä näkyi eritoten korona-aikana, jolloin osa pariskunnista kuormittui kovasti. Toiset kuitenkin voimautuivat yhteisestä ajasta.
– Eli se on hyvä huomata, että olemme erilaisia, yleensä lähtökohtaisesti useinkin, kumppaneina siinä läheisyyden tarpeessa ja erillisyyden tarpeessa. Kyllä ne pitäisi vaan uskaltaa sanoittaa ja etukäteen muistaa huomioida ja puhua siitä aikaisemmin, Laru neuvoo.
Lue myös: Kosketusvaje näkyy aivoissa samalla lailla kuin fyysinen kipu – tällaiset ovat oireet
"Ei voida yrittää muuttaa toisiamme"
Laru muistuttaa, että on ihan normaalia, että tarpeet ovat hyvinkin erilaisia. Ne pitää kuitenkin osata ottaa huomioon niin arjessa kuin lomallakin.
– Ei me voida yrittää muuttaa itseämme ja toisiamme, vaan voimme ymmärtää omat tarpeemme – mikä auttaa minua ja mikä auttaa sinua, ja sitten löytää siitä se yhteinen kompromissi.
Myös perheen lapsilla voi olla erilaiset mieltymykset oman ja yhteisen ajan tarpeista.