Älä usko nyt mittaria – pienikin tuuli purevoittaa pakkasta reilusti

Heikkokin tuuli saa lämpötilan tuntumaan nyt 5-10 astetta mittarilukemaa kylmemmältä.

Sää jatkuu kylmänä. Alimmat lämpötilat ovat loppuviikolla yleisesti maan eteläosassa -15…-20 asteessa, maan keski- ja pohjoisosassa puolestaan -20…-30 asteessa.

– Tuuli on enimmäkseen heikkoa, mutta pakkaslukemat ovat nyt sen verran kylmiä, että pakkanen tuntuu pienenkin tuulen takia 5-10 astetta mittarilukemia kylmemmältä, sanoo MTV Uutisten meteorologi Miina Manninen.

Esimerkiksi 15 asteen pakkasessa jo 2 m/s tuuli tuntuu noin 20 pakkasasteelta ja 4 m/s tuuli noin 23 pakkasasteelta. Mitä kylmempää on, sitä enemmän pienikin lisäys tuulessa purevoittaa pakkasta.

Esimerkiksi Helsingissä pakkasta on tänään ollut noin 10 astetta ja tuulta 5 m/s.

– Tämä yhdistelmä tuntuu siltä, kuin pakkasta olisi 17 astetta. Eron huomaa paljaalla iholla selvästi. Tuulen suojassa tai myötätuuleen kävellessä ilma on raikas, mutta tuulen puhaltaessa kasvoille on jäätävän kylmä, toteaa Miina Manninen.

Esimerkiksi Kittilän kirkolla on tänään ollut 17 astetta pakkasta ja tyyntä. Lähellä Levitunturin huipulla pakkasta on puolestaan vain 10 astetta, mutta tuuli puhaltaa 5 m/s. Tuuli lisää pakkasen purevuutta niin, että tunturilla ilma tuntuu siltä, kuin pakkasta olisi lähes 20 astetta.

Lähipäivinä tuulten ennustetaan pysyvän enimmäkseen heikkoina ja olevan mantereella enimmillään noin 5 m/s.

Yllä olevaan taulukkoon on koottu esimerkkejä, mitä pakkaslukemaa kyseinen säätila vastaisi tyynessä tilanteessa.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla. Merisääosiosta löydät tuuliennusteen myös mantereelle.


Uusimmat