Älä missään nimessä kaada kinkkurasvaa viemäriin – toimi sen sijaan näin!

Kinkkurasvaa ei pidä kaataa viemäriin, sillä putkisto voi mennä tukkoon.

Kinkku kuuluu monen joulupöytään, mutta kinkkurasva ei kuulu viemäriin, muistuttaa tiedotteessaan LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry. Jokajouluisen muistutuksen syynä on se, että putkistoon päätynyt paistorasva nopeuttaa viemärin tukkeutumista.

Lämmin kinkkurasva on juoksevaa, mutta kun se jäähtyy, se takertuu viemäriputkeen. Kinkkurasvan laskeminen viemäriin veden kanssa ei siis ole järkevää. Kylmä vesi saattaa vieläpä vauhdittaa rasvan kovettumista ja nopeuttaa viemärin tukkeutumista.

Hävitä kinkkurasva näin

Toimi sen sijaan näin, opastaa erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-TU ry:n tiedotteessa:

  • Anna kinkkurasvan jäähtyä sopivassa astiassa, kuten tyhjässä maitopurkissa. Kun rasva on jäähtynyt, siirrä se biojäteastiaan.
  • Kinkkurasvasta voi tehdä kastikkeen joulukinkun kera tarjoiltavaksi.
  • Paistinrasvat voi kierrättää uusiutuvaksi polttoaineeksi Kinkkutempun kautta. Viidettä vuotta peräkkäin järjestettävä Kinkkutemppu on 15 toimijan yhteiskampanja, jolla ihmisiä yritetään kannustaa kiertotalouteen. Kampanjan sivuilla kerrotaan, että tänä vuonna paistinrasvatölkkejä voi toimittaa keräyspisteisiin 18.12.2020–8.1.2021 välisenä aikana.

Jos kuitenkin rasvaa lirvahtaa viemäriin...

Mikäli rasva kuitenkin päätyy viemäriin ja tukkii putkiston, apuun tulee kutsua LVI-alan ammattilainen. Mäkinen kertoo tiedotteessa, että etenkin kerrostalojen keittiöviemärilinjoissa putken sisäpinta on usein tukossa pitkältä matkalta. Niinpä olisikin tärkeää, että viemäri avataan ja puhdistetaan koko pituudeltaan ammattilaisen toimesta. 

– Näin joulukin sujuu leppoisemmissa tunnelmissa.

Lue myös:

    Uusimmat