Mainos

Älä luovuta! Nuupahtaneet huonekasvit voi elvyttää entiseen loistoonsa

Seuraavilla nikseillä teet nuupahtaneista huonekasveista entistäkin elinvoimaisempia. 

Veteleekö huonekasvisi viimeisiään? Kellastuneita ja kuivuneita kasveja ei kuitenkaan kannata heittää oikopäätä roskiin, sillä niiden elvyttäminen onnistuu helposti kotikonstein. 

Vaihda ruukku isompaan

Huonekasvit tarvitsevat kasvaakseen tilaa. Kasvin nuupahtaminen tai kasvun pysähtyminen voi viestiä siitä, että huonekasvit tarvitsevat kipeästi lisää tilaa. Kasvit tulisi istuttaa uudelleen isompiin ruukkuihin noin kolmen vuoden välein. Jo muutaman sentin suurempi ruukku antaa juurille tilaa kasvaa ja menestyä.

Ravitse paremmin

Aivan kuten ihmiset, myös kasvit tarvitsevat terveellistä ravintoa. Korvaa siis vanha multa laadukkaalla ja ravinnepitoisella kasvualustalla. Huonekasvit pysyvät elinvoimaisina, kun ne saavat säännöllisesti uutta multaa. Tarpeen tulleen voit kokeilla myös huonekasveille tarkoitetun lannoitteen käyttöä. Lue lisää vinkkejä mullan vaihtoon täältä

Totuta aurinkoon

Vaikka aurinko on suurimmaksi osaksi hyödyllistä kasveille, niiden äkillinen siirtäminen kuumaan ja kirkkaaseen aurinkoon voi aiheuttaa kasveille vakavia vaurioita. Välttääksesi vahingot, totuta kasvisi pimeän talven jälkeen auringonvaloon esimerkiksi käyttämällä ikkunan edessä aluksi ohuita verhoja. 

Älä ylikastele

Tyypillisin virhe huonekasvien kohdalla on kastella huonekasveja samalla tavalla ympäri vuoden. Lepotilassa olevat kasvit eivät tarvitse vettä, sillä seurauksena voi olla kasvien niin sanottu hukkuminen. Jos huonekasvisi näyttää huonovointiselta, selvitä sen kasvukaudet. Syy nuupahtamiseen voi löytyä liian innokkaasta kastelusta.

Eroon tuholaisista

Jos huonekasvin lehdet näyttävät nuupahtaneilta tai pilkullisilta, syy saattaa löytyä myös tuholaisista. Helpoin keino tuholaisten torjumiseen on pyyhkiä kasvien lehdet kevyesti liinalla tai suihkuttaa niihin mietoa saippuavettä.

Rakenna nopea kasvihuone

Osa huonekasveista on peräisin tropiikista, eivätkä ne välttämättä viihdy kovin hyvin pohjoisissa olosuhteissamme. Huonekasveja voi yrittää elvyttää sitomalla niiden päälle muovipussin trooppisten olosuhteiden aikaansaamiseksi. Jätä kasvi pussin sisään neljäksi tai viideksi päiväksi ja huomaa ero.

Video: Edellisten vinkkien jälkeen sinunkin huonekasvisi voivat kukoistaa näiden tulppaanien lailla. 

Lähde: Housebeautiful 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.