Aktiivimalli oli Jari Lindströmille kova pala purtavaksi: "Minun ei olisi pitänyt sitä koskaan hyväksyä sellaisenaan – tein siinä virheen"

6:18
Jari Lindström muisteli vakavana aktiivimallin valmistelua MTV Uutisille.

Entinen työministeri Jari Lindström (sin.) purki tuntemuksiaan hallituskaudesta MTV Uutisissa tänään julkaistussa kolumnissa. Lisäksi hän kertoi puhelimitse MTV Uutiset Livessä, mitä hän olisi halunnut tehdä toisin.

Lindström antoi kasvot Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ajamalle aktiivimallille. Lakiuudistuksen myötä työttömien pitää osoittaa aktiivisuutta työnhaussa ja kouluttautumisessa, muuten tukia leikataan.

Lindström kertoo kolumnissaan, että aktiivimallin alkuperäinen tavoite oli helpottaa lyhytaikaisten työsuhteiden vastaanottamista työttömille. Hän kuitenkin tiesi jo valmistelun aikana, että uudistuksessa on valuvika, mutta ei onnistunut korjaamaan sitä.

– Minun ei olisi pitänyt sitä koskaan hyväksyä sellaisena. Siinä tein ison virheen, Lindström kirjoittaa.

Lindström purki tuntojaan aiheesta vielä MTV Uutiset Liven haastattelussa.

– Vaikka työtön tekisi mitä ja silti tulee leikkuri, niin eihän se ole oikein. Se on oikeudenmukaisuuskysymys. Se oli asia, jota ei olisi pitänyt laskea läpi, koska tiesin sen alusta saakka, että sellainen (valuvika) siellä oli.

Kaikki tai ei mitään

Lindström kertoi sekä haastattelussa että kolumnissaan, että aktiivimalli oli osa Sipilän hallituksen 10 toimenpiteen listaa, jossa oli hänen mukaansa paljon positiivisia asioita työttömän näkökulmasta.

Painetta myös aktiivimallin läpivientiin tuli juuri tämän kokonaisuuden tavoittelusta.

– Se paine tuli lähinnä siitä, että jotta saa nämä hyvät asiat liikkeelle, on pakko hyväksyä aktiivimallikin. Kaikki piti niellä, tai mikään ei mene eteenpäin.

Täydennyskoulutus toiveissa

Lindström on nyt ministeripestin päätyttyä rekisteröitynyt työttömäksi työnhakijaksi. Ensimmäiset viikot ovat sujuneet rutiinilla.

– Eihän tässä mitään. Olen tehnyt ne velvoitteet jotka edellytetään.

Hän kertoi saaneensa TE-toimistosta jo puhelinsoiton liittyen omiin toiveisiinsa täydennyskoulutuksesta.

Lindström on koulutukseltaan kemian laborantti, mutta ei ole tehnyt alan töitä. Siksi hän tähtää osaamisensa täydentämiseen.

Paluu yksityiseksi henkilöksi

Lindström kertoi, ettei ole saanut juurikaan suoraan palautetta kolumnistaan tai Helsingin Sanomille antamastaan haastattelusta. Hän on nyt yksityishenkilö, joten hänen yhteystietonsa eivät ole enää julkisia.

Samalla tavalla hän aikoo nyt viettää juhannustakin.

– Suurin piirtein samalla tavalla kuin aika monta miljoonaa suomalaista: menen pöpelikköön piiloon, eli mökille.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja