Mainos

AKT:n saarto pysäytti rahtialuksen Kokkolan satamaan

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n ahtaajat kieltäytyivät lastaamasta Kokkolaan tänään saapunutta rahtialus Kontulaa. Liitto saarsi jo aiemmin aluksen Kristiinankaupungissa.

Saarto hiertää SAK:laisten AKT:n ja merenkulkujärjestöjen välejä. Merenkulkualan ammattijärjestöt kielsivät tänään Kontulan henkilökuntaa siirtämästä alusta pois satamasta muun liikenteen tieltä.

Käytännössä siirtokielto tietää ruuhkia Kokkolaan satamaan ja vaikeuttaa muiden alusten lastausta. Satamakapteeni Hans Biskopin mukaan tilanne on välikäteen joutuneen Kokkolan sataman kannalta vähintäänkin tukala.

Kokkolaan on tulossa huomenna suuri alus, johon pitäisi lastata Venäjältä tulevaa rautapellettiä. Jotain ratkaisuja tarvitaan pikaisesti, sillä laituripaikkoja on rajoitetusti, sanoo Biskop. Hän aikoo antaa Kontulan päällikölle kirjallisen kehotuksen siirtää alus pois satamasta. Kontulan päällikön Jyrki Laaksosen mukaan alus odottaa satamassa kiistan ratkaisua. Merenkulkualan ammattijärjestöjen mielestä kiista pitäisi ratkaista niin, että AKT vetää ahtaajia koskevat vaatimuksensa pois.

AKT on ilmoittanut pysäyttävänsä ESL Shipping -varustamon alukset satamiin. Kiista koskee lastin purkauksessa käytettyä työvoimaa. AKT ei hyväksy sitä, että laivat puretaan yksityisissä tehdassatamissa ilman ahtaajia laivahenkilöstön voimin.

Merimies-Unioni ihmettelee AKT:n tavoitteita

Merenkulkijoiden järjestöissä taas ei ole katsottu hyvällä AKT:n vaatimuksia. AKT on lähtenyt painostamaan merimiehiä pois työstä, jota he ovat tehneet jo pitkään teollisuussatamissa, sanoo toinen puheenjohtaja Pekka Teräväinen Merimies-Unionista. Hänen mukaansa AKT:n vaatimuksilla on laajakantoiset seuraukset. Laivoja saatetaan joutua myymään ja henkilökuntaa irtisanomaan. Kontulan omistava ESL Shipping on jo ilmoittanut lomauttavansa aluksen miehistön saarron vuoksi.

Kiistaa on soviteltu piirisovittelija Esa Lonkan johdolla. Lonka on ollut alkuviikon tiiviisti yhteydessä osapuoliin, mutta varsinaiseen sovitteluun ei ole hänen mukaansa ollut eväitä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.