Mainos

Akateemikko Eeva-Kaarina Volanen kuollut

Akateemikko Eeva-Kaarina Volanen on kuollut äkillisesti Helsingissä. Eeva-Kaarina Volanen kuului näyttämötaiteemme vaikuttajiin; hän oli yleisön rakastama, suomalaisen teatterin valovoimainen tähti. Akateemikon arvon hän sai vuonna 1982. Volanen oli kuollessaan 78-vuotias.

Suomen kansallisteatterista näyttelijä jäi eläkkeelle vuonna 1990. Kansallisella päänäyttämöllämme hän teki mittavan elämäntyönsä aina kiinnityksestään vuodesta 1945 lähtien.

Eläkkeelle jäätyään Eeva-Kaarina Volanen ei suinkaan jättänyt näyttämöä vaan esiintyi ahkerasti niin omissa runoilloissaan kuin Teatteri Raivoisien Ruusujen yhtenä kantavana voimana. Näyttelijän 55-vuotistaiteilijataivalta juhlittiin Aleksanterin teatterissa syyskuussa vuonna 1997. Juhliva Volanen esiintyi tuolloin Raivoisien ruusujen Elämänkevät näytelmässä.

Hänen viimeiseksi jäänyt ensi-iltansa oli tammikuun puolessa välin, jolloin Volanen yhdessä Juhani Niemelän kanssa tulkitsi Aale Tynnin ja P. Mustapään tuotantoa Teatteri Avoimissa Ovissa Helsingissä. Näyttelijä esiintyi myös Yorkin herttuattarena Kansallisteatterissa parhaillaan ohjelmistossa olevassa Shakespeare-klassikossa Richard III.

Eeva-Kaarina Volanen ei ainoastaan lumonnut näyttämöllä, vaan hänellä oli takanaan lukuisa määrä elokuva- ja tv-rooleja. Kuulijoille hän tuli tutuksi monista kuunnelmista. Hänet palkittiin vuonna 1992 Jussilla elämäntyöstään elokuvan parissa.

Eeva-Kaarina Volanen oli myös arvostettu omien teatteriesitysten tekijänä. Teksteinä olivat usein kotimaiset klassikot ja runoilijat.

Eeva-Kaarina Volanen sai urallaan julkista tunnustusta. Hänet palkittiin mm. Pro Finlandialla, Suomen kulttuurirahaston kunniapalkinnolla, Tampereen teatterikesän erityispalkinnolla ja Ida Aalberg-palkinnolla.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.