Ajatusvirhe autoa pysäköidessä voi aiheuttaa vaarallisia tilanteita – tämä sääntö autoilijan on pakko muistaa!

Monelta saattaa tien yli parkkiin ajaessa unohtua, että suojatien eteen tulee jättää aina vähintään viisi metriä tyhjää tilaa. Kuljettajan ajatusvirhe voi peittää näkyvyyden ratkaisevassa kulkusuunnassa, LähiTapiola muistuttaa tiedotteessaan.

Kesäkuussa 2020 voimaan astunut tieliikennelaki sallii auton tai muun ajoneuvon parkkeeraamisen taajamassa tien vasempaan laitaan myös kaksisuuntaisella tiellä, kun se aiemmin sallittiin vain yksisuuntaisella tiellä.

Vakuutusyhtiö LähiTapiola muistuttaa kuitenkin tiedotteessaan, että tien yli parkkiin ajaessa kuskilta voi unohtua yksi tärkeä sääntö: suojatien eteen pitää aina jättää vähintään viisi metriä tyhjää tilaa. Tässä kohti monelle sattuukin edelleen ajatusvirhe. Vaikka itse ajattelisi jättävänsä auton parkkiin suojatien jälkeen, vastaantulijoille se on kuitenkin suojatien edessä. Niinpä se peittää näkyvyyden ratkaisevassa kulkusuunnassa.

Uutisoimme vaarallisesta väärinpysäköinnistä jo loppuvuodesta 2020, ja jälleen alkuvuodesta 2021, mutta edelleen moni pysäköi autonsa väärin.

Tiedäthän jo, kuinka pysäköidä oikein? Juttu jatkuu videon alla.

Auton saa pian pysäköidä kaksisuuntaisen tien vasempaan reunaan 2:46
Autoliitto kertoo videollaan, mitä kaikkea vasempaan reunaan pysäköivän tulee huomioida.

Pysäköintivirheesta seuraa "todella vaarallisia tilanteita"

Helsingin kaupungin kunnallinen pysäköinninvalvoja Kaija Kossila muistuttaa vakuutusyhtiön tiedotteessa, että liian lähelle pysäköity ajoneuvo muodostaa näköesteen suojatielle ja vaarantaa näin esimerkiksi jalankulkijoiden turvallisuuden.

– Kun vielä huomioidaan, etteivät ohiajavat autot usein pysähdy virheellisesti pysäköidyn ajoneuvon vieressä, kuten pitäisi, seuraa tästä todella vaarallisia tilanteita, Kossila toteaa.

Pysäköintimoka on sakkojen määrän perusteella yleistynyt: vuosina 2019 ja 2020 liian lähelle suojatietä pysäköimisestä määrättiin yli 10 000 pysäköintivirhemaksua, mutta vuonna 2021 määrä oli kasvanut ja oli jo yli 14 500.

Mikä on ollut ikimuistoisin selitys väärästä pysäköinnistä? Pysäköinninvalvoja kertoo videolla. Juttu jatkuu videon alla.

Mikä on ollut ikimuistoisin selitys väärästä pysäköinnistä? 4:58
Mikä on yleisin pysäköintivirhe, josta sakkoja jaetaan? Tähän ja moniin muihin kysymyksiin vastaamassa Helsingin kaupungin kunnallinen pysäköinninvalvoja Kaija Kossila.

Riskit lisääntyvät pysäköintivirheen myötä

Pääkaupunkiseudun lisäksi kaupunkialueilla yleensäkin parkkipaikan löytäminen voi olla vaikeaa. Autoilijalle voi ollakin helpottavaa, jos auton voi pysäköidä suoraan tien vasempaan laitaan ja välttää näin ylimääräisiä kierroksia korttelin ympäri tai vaarallisen U-käännöksen paikan nappaamiseen tien "väärältä puolelta".

LähiTapiolan liikenneturvallisuudesta vastaava johtaja Tapani Alaviiri muistuttaa kuitenkin tiedotteessa, että suojatien lähellä liikkuessa kannattaa olla tarkkana monestakin syystä. On tärkeää huomioida, että liian lähelle suojatietä pysäköity auto haittaa näkyvyyttä kahdesta suunnasta.

– Ensinnäkin ajoväylää lähestyvän ajoneuvon kuljettaja ei näe suojatielle, ja suojatielle menevä jalankulkija ei näe esteettä ajoradalle. Vaaratilanteita voi syntyä esimerkiksi siitä, että kuljettaja havaitsee suojatielle tulevan henkilön vasta sitten, kun tämä jo on suojatiellä. Tällöin voi tulla tarve tehdä äkkijarrutus, mikä lisää myös peräänajojen riskiä ajoradalla.

Suojatietä lähestyessä kannattaa noudattaa varovaista vauhtia etenkin liukkaalla tiellä, jolloin autoa voi olla hankala saada pysähtymään nopeasti. Talvisin näkyvyyttä risteyksissä ovat heikentäneet myös tienvarsien lumikinokset, joista Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen komisariokin hiljattain varoitteli.

Alaviiri muistuttaa, että vasemmalle pysäköivän kannattaa muistaa myös eräs riski, joka liittyy liikkeelle lähtöön.

– Kun auto on pysäköity tien vasempaan laitaan, joutuu kuljettaja usein peruuttamaan paljonkin, jotta saa käännettyä auton keulaa ja saa näkyvyyden ajoradalle. Jos auto on tällöin pysäköity liian lähelle suojatietä, voivat taustalle kävelevät henkilöt jäädä peruuttavalta kuljettajalta huomaamatta. Tähän liittyy eittämättä törmäyksen riski, sanoo Alaviiri.

Autoja parkkeerataan nyt väärin lumen takia – katso millaisesta virheestä parkkisakko rapsahtaa 6:56
Autoja on parkkeerattu väärin lumen takia – katso millaisesta virheestä parkkisakko rapsahtaa.

Lähde: LähiTapiola

Lue myös:

    Uusimmat