Saako latauspaikalle pysäköidä muun kuin sähköauton, jos sitä ei ole erikseen kielletty? Kuluttajariitalautakunnasta tuli yksiselitteinen vastaus

Mikä on ollut ikimuistoisin selitys väärästä pysäköinnistä? 4:58
Helsingin kaupungin kunnallinen pysäköinninvalvoja Kaija Kossila kertoi Maikkarin Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa, mikä on ollut ikimuistoisin selitys väärästä pysäköinnistä.

Auton lataamiseen tarkoitetun pysäköintipaikan käyttö toi kuluttajalle pysäköintivirhemaksun. Hän kuitenkin riitautti asian katsottuaan, että pelkkä sähköauton latausmahdollisuudesta kertova kyltti ei kiellä polttomoottorilla ajavia autoilijoita pysäköimästä ruutuun. Kuluttajariitalautakunnan ratkaisu oli ytimekäs.

Kuluttaja oli pysäköinyt bensiinikäyttöisen autonsa marraskuussa 2019 Helsingin Suvilahdessa pysäköintiruutuun, joka oli varustettu sähköauton latauspisteellä. Palattuaan autolleen, havaitsi hän tuulilasissa parkkisakon.

Henkilö vaati yksityistä pysäköinninvalvontayritystä peruuttamaan 60 euron pysäköintivirhemaksun, koska katsoi, että paikalla ei ollut kylttiä, joka olisi kieltänyt polttomoottoriauton pysäköimisen kyseiseen ruutuun.

Pysäköintivirhemaksun perusteeksi oli ilmoitettu Varatun pysäköintipaikan luvaton käyttö / Luvaton pysäköinti yksityisalueella.

Kuluttaja piti latauslaitetta sekä siitä kertovaa kylttiä mahdollisuutena sähköauton lataamiseen, eikä kokenut ruudun olleen varattu sähköautoille.

Kuluttajan mukaan merkinnät olivat olleet siinä määrin epäselvät ja tulkinnanvaraiset, että valvontamaksun oli pakko olla aiheeton. Sittemmin paikalle oli lisätty kilpi "Pysäköinti sallittu vain ladattaessa".

Pysäköinninvalvontayritys ei suostunut kuluttajan vaatimuksiin, vaan vetosi sähköauton latausmahdollisuudesta kertovan vihreän kyltin kertovan pysäköintiruudun tarkoituksesta yhtä yksiselitteisesti kuin invalidipaikan merkki rajoittaa pysäköintipaikan käytön vain invaliditunnuksella varustetuille autoille.

Kuluttajan mukaan sähköauton latausmahdollisuudesta kertovaa kylttiä ei voi verrata invalidipaikan merkkiin, joka on vahvistettu tieliikenneasetuksessa, ja jonka tuntemusta sekä noudattamista edellytetään autoilijoilta.

Asia eteni kuluttajariitalautakuntaan, joka antoi ratkaisunsa lokakuun lopulla.

Kuluttajariitalautakunnan mukaan on selvää, että pysäköintiruutu, jossa on sähköauton latauspiste sekä sähköauton latausmahdollisuudesta kertova vihreä kyltti, on varattu sähköauton lataamiseen. Lautakunta piti valvontamaksua aiheellisena.

– Ottaen huomioon osapuolten kirjelmät sekä toimitetun valokuvaselvityksen kuluttajariitalautakunta katsoo, että riidanalaiseen pysäköintiin käytetyn ruudun merkintä on sillä tavoin yksiselitteinen, että kuluttajan olisi pitänyt ymmärtää, että paikka on tarkoitettu vain sähköautojen lataamiseen, se toteaa ratkaisussaan.

Lähde: Kuluttajariitalautakunta

Lue myös:

    Uusimmat