Poliisi varoittaa: Suojateiden läheisyydessä oltava nyt erityisen tarkkana

Tämä karu näky on nyt yleinen: sää runtelee teitä poikkeuksellisella laajuudella 4:45
Sää on runnellut teitä lopputalven ja alkukevään aikana nopeammin kuin mitä tuhoja on ehditty korjata. Päällystevauriot ja kelirikot kurittavat erityisesti Etelä-Suomen teitä.

Poliisi varoittaa teiden huonosta kunnosta sekä taajamiin kertyneiden lumikinosten riskeistä.

Kuten olemme uutisoineet aiemminkin, on kulunut talvi ollut Suomen teille erityisen kuluttava. Vaikka teiden kunnossapidossa onkin huhkittu pitkää päivää läpi talven, ovat kuopat, vesilammikot ja jääurat autoilijoiden kevään murheina.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen komisario Hannu Kontola kehottaa tiedotteessa autoilijoita välttämään vaaratilanteita ja ajoneuvojen rikkoutumista laskemalla nopeuksia ja huolehtimalla riittävistä turvaväleistä.

− Toisen puskurissa roikkuessa on mahdotonta tehdä havaintoja tiessä olevista kuopista, Kontola sanoo.

Kontola varoittaa, että ennakoimattomuus voi kostautua myös silloin, jos kuljettaja joutuu tekemään ison ja nopean väistöliikkeen. Tällaisessa tilanteessa auton hallinta saattaa kadota.

Varo kinoksia

Kontola nostaa poliisin tiedotteessa esiin myös erityisesti taajamissa korkeiksi kasvaneet lumikinokset, jotka aiheuttavat näkemäesteitä suojateille ja risteyksiin.

− Suojateille tulevat jalankulkijat ovat kinosten vuoksi vaikeasti havaittavissa. Tästä syystä suojateitä lähestyttäessä tulisi olla nyt erityisen tarkkana, Kontola painottaa.

Lumen poiskeräämisestä aiheutuu myös tilanteita, joissa kuorma-autoja voi olla hetkellisesti parkissa esimerkiksi risteyksissä, kun lunta lastataan. Tilanteissa edellytetään autoilijoilta malttia ja huolellisuutta. 

− Väistämisvelvollinen on luonnollisesti se, kenen puolella kaista on tukossa. Lumenkerääjät saattavat myös liikkua kaistoilla hieman epämääräisesti, ja kaikkien turvallisuuden varmistamiseksi ajonopeus tulisi olla näissä paikoissa todella hiljainen, Kontola muistuttaa.

Lähde: Länsi-Uudenmaan poliisilaitos

Lue myös:

    Uusimmat