Ajansäästövinkit arkeen: Näin selviät kiireestä!

Arki on monille meistä usein kiireistä ja hektistä aikataulujen perässä juoksemista. Hyvin organisoidulla arjen suunnittelulla voit kuitenkin helpottaa elämääsi ja säästää aikaa asioille jotka ovat sinulle oikeasti tärkeitä.

Ota talteen nämä vinkit ja opettele aikatauluttamaan arkesi fiksusti. Näitä neuvoja noudattamalla selviät kiireestä!

Tee asioita valmiiksi jo edellisenä iltana

Mikäli sinulla on edessäsi harvinaisen kiireelliset ajat, totuttaudu valmistelemaan mahdollisimman paljon askareitasi valmiiksi jo aina edellisenä iltana. Tee illalla valmiiksi esimerkiksi seuraavan aamun aamupala, tai töihin mukaan ottamasi lounaeväät, näin säästät aikaa aamulla.

Kirjoita kauppalista ja tulevan viikon ateriat valmiiksi jo hyvissä ajoin ennen ruokakauppaan menoa, esimerkiksi työmatkalla bussissa. Näin et tuhlaa aikaa supermarketissa haahuiluun. Opettele laittamaan edellisenä iltana itsellesi valmiiksi myös vaatteet seuraavalle päivälle, jottei asuvalinnan kanssa tarvitse panikoida aamukiireessä.

Aseta kellosi viisi minuuttia edelle

Aseta kellosi viisi minuuttia oikeaa kellonaikaa edelle. Näin voitat kiireessä aina viisi minuuttia ylimääräistä aikaa. Pienemmällä todennäköisyydellä myöhästyt töistä tai koulusta mikäli kellosi edistää.

Älä hätiköi

Hätiköimällä teet helposti huonompaa jälkeä kuin jos suorittaisit tehtävän kaikessa rauhassa. Hätiköimisen aiheuttamaa huonolaatuista työnjälkeä saattaa joutua jälkeenpäin korjaamaan tai tekemään urakan kokonaan uudestaan. Tällöin saatat itseasiassa joutua käyttämään tehtävään kokonaisuudessaan enemmän aikaa, kuin jos olisit tehnyt asian kerran kunnolla.

Tee lista tehtävistä asioista

Jos sinulla on monta rautaa tulessa samanaikaisesti, usein auttaa että hoidettavista asioista kirjoittaa itselleen muistilistan. Kirjoita listaan kaikki mitä sinun tulee seuraavan viikon aikana tehdä, ja listaa asiat tärkeysjärjestykseen asian kiireellisyyden mukaan. Näin hahmotat mitä sinun on muistettava tehdä, ja mihin mennessä asia tulee hoitaa.

Hengähdä hetki

Muista myös etsiä päivästäsi hetkiä joina sinulla on aikaa rauhoittua. Mikäli sinulla ei ole aikaa huilata, kirjoita hengähdystauko kalenteriin osaksi päivän aikataulua. Kun rauhoitut hetkeksi, saat uutta energiaa ja pystyt suoriutumaan lopuista päivän tehtävistä paremmin. Hermoromahduksen partaalla oleva ihminen ei kykene enää ajattelemaan selkeästi, vaan suorittaa enää puoliteholla. Muista siis pitää tauko kiireisimpänäkin päivänä!

Suunnittele reittisi loogisesti

Kuinka paljon aikaa kulutat arjessa päivittäisten asioiden hoitamiseen eri puolilla kaupunkia? Vältä turhaa edestakaista poukkoilua paikasta toiseen, ja suunnittele siis tästä lähtien seuraavan päivän reittisi suurpiirteisesti jo etukäteen. Hoida useampi asia samalla kertaa ollessasi tietyllä suunnalla. Hakiessasi lapset päiväkodista tiettyyn aikaan, selvitä etukäteen ruokakauppa, joka on lähimpänä päiväkotia.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja