Äiti ravisti vauvaansa ja heitti pienokaisen sängylle, tyttö sai aivovamman – tekoa todistanut kummitäti ei uskaltanut soittaa hätäkeskukseen

34-vuotias äiti ravisti vauvaansa ja heitti hänet pää edellä sänkyyn niin, että lapsi sai aivovamman. Oikeus tuomitsi naisen pahoinpitelystä kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Teko tapahtui heinäkuussa 2016 naisen kotona Forssassa. Naisen tytär oli teon aikaan vasta vajaan kahden kuukauden ikäinen.

Tuore äiti hermostui lapsensa itkuun niin pahasti, että hän otti vauvasta kiinni rintakehän sivuilta, ravisti lasta hetken ja heitti tämän sitten makuuhuoneen sängylle noin metrin päähän.

Vauvalle aiheutui verenvuotoa aivokudokseen oikealle ohimolohkoon.

Lapsi haettiin yöllä

Vauva oli ollut äidin mukaan syntymästään asti koliikkilapsi ja itkenyt päivittäin paljon. Lisäksi vauvalla oli vatsavaivoja.

Pahoinpitelyiltana lapsen kummitäti oli perheen luona kylässä. Vauva itki myös tuolloin.

Kummitäti lähti naisen luota yöllä puoli yhdeltä. Sosiaalityöntekijä ja poliisi tulivat naisen luo aamuyöllä kolmelta, mutta nainen ei oman kertomansa mukaan osannut vastata näiden kysymyksiin.

– Se oli elämäni pahin yö, kun lapsi vietiin minulta, nainen kuvaili oikeudessa.

Nainen yritti omassa kuulemisessaan vierittää tekoa kummitädin syyksi. 

Hän itse kiisti syytteen oikeudessa. Hän kiisti tehneensä minkäänlaista ruumiillista väkivaltaa tyttärelleen.

Naisen mukaan kummitäti oli hänen käsityksensä mukaan ravistellut lasta, mutta hän ei nähnyt sitä. Naisen mukaan kummitäti yritti vierittää syytä hänen niskoilleen.

Ravisteli ensin ja heitti sitten sängylle

Kummitäti kertoi oikeudelle hoitaneensa vauvaa melko useinkin. Hänen mukaansa vauvalla ei ollut koliikkia, mutta hän kertoi vauvan olleen itkuinen pahoinpitelyiltana.

Kummitädin mukaan vauvan äiti oli kiukkuinen itkun takia ja tämä yritti saada lasta nukkumaan kapaloissa pinnasänkyyn. 

Kummitäti näki, kun nainen ravisteli vauvaa, mutta lapsi ei heilunut kovin paljon, koska tämä oli kapaloissa.

– Kysymys ei kuitenkaan ollut mistään vauvan heijaamisesta, vaan sellaisesta ravistelusta, jota vauvalle ei saa tehdä. Äiti huusi ja vaikutti väsyneeltä eikä sietänyt vauvan itkua, kummitäti sanoi oikeudelle.

Ravistelun jälkeen äiti antoi vauvan takaisin kummitädin syliin.

Muutaman minuutin kuluttua, itkun yhä jatkuessa, nainen otti kuitenkin vauvansa takaisin ja heitti hänet vajaan metrin päähän sänkyyn pää edellä huutaen samalla jotain. Tuolloin vauva ei ollut enää kapaloissa.

Hoitaja soitti hätäkeskukseen

Kummitäti kertoi jo yöllä tapahtuneesta tutulle hoitajalle, joka on velvoitettu virkansa puolesta ilmoittamaan siitä eteenpäin lastensuojeluun.

Kummitäti tapasi hoitajan vielä yöllä kaupungilla viestiteltyään ensin tämän kanssa. Kummitäti ei olisi halunnut tehdä ilmoitusta viranomaisille heti yöllä, koska häntä pelotti vauvan pysyvä huostaanotto äidiltään. Sitä hän ei toivonut naiselle.

Kummitäti olisi mieluummin halunnut naiselle apua kotiin, koska tämä ei hänen mielestään ole pohjimmiltaan paha ihminen.

Hoitaja kuitenkin soitti heti yöllä hätäkeskukseen ja kertoi mitä oli tapahtunut. Poliisit ja sosiaalityöntekijä menivät sen seurauksena naisen luo.

Aivoissa muutoksia

Lapsi vietiin sairaalaan, missä hänellä todettiin poikkeavia aivomuutoksia kahdessa kohtaa. Lääkärin mukaan tällainen vamma voi syntyä ravistelusta tai iskusta. Myös sänkyyn heittämisestä voi aiheutua tällainen vamma.

Lääkärin mukaan vamma ei vaadi leikkausta ja todennäköisesti vamma ei ole pysyvä, mutta sitä voidaan arvioida myöhemmin.

Äiti määrättiin maksamaan korvauksia vauvalle

Kanta-Hämeen käräjäoikeus katsoi naisen syylliseksi vauvansa pahoinpitelyyn ja tuomitsi tämän ehdolliseen vankeuteen. Oikeuden mukaan sakkorangaistus ei ollut riittävä.

Lisäksi nainen määrättiin maksamaan tyttärelleen vahingonkorvauksia 3000 euroa rikoksen aiheuttamasta tilapäisestä haitasta.

Oikeuden mukaan pahoinpitely kohdistui puolustuskyvyttömään vauvaan ja äidin tuli ymmärtää, ettei vauvaa saa kohdella sillä tavalla.

Nainen valitti tuomiosta Turun hovioikeuteen, mutta hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota. Hovioikeus antoi päätöksensä viime viikolla.

Tuomiosta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja