Pitääkö kahdesti rokotetun ja koronan sairastaneen ottaa 3. rokote vai onko siitä haittaa? THL:n Hanna Nohynek vastaa

Ottaako 3. rokoteannos vai sairastaako korona? THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek vastaa, kumpi on parempi vaihtoehto 1:14
Ottaako 3. rokoteannos vai sairastaako korona? THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek vastaa videolla, kumpi on parempi vaihtoehto

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan kahdesti rokotetun ja koronaviruksen aiheuttaman taudin sairastaneen ei tarvitse kiirehtiä ottamaan kolmatta rokoteannosta. 

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Suomen koronatilanne on muuttunut hyvin paljon viime kuukausien aikana. Etenkin aiempia variantteja herkemmin tarttuva omikronmuunnos on muuttanut epidemian kulkua myös Suomessa. 

Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella viime viikolla todetuista koronatartunnoista yli 90 prosenttia on mitä todennäköisemmin nimenomaan omikronmuunnoksen aiheuttamia. 

Moni suomalainen onkin ehtinyt sairastua koronavirukseen ennen kolmatta rokoteannosta. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan koronaviruksen aiheuttaman taudin sairastaneen ei tarvitse ainakaan toistaiseksi ottaa kolmatta rokoteannosta. 

– THL:n virallinen ohje on, että jos on alla kaksi rokoteannosta ja on sairastanut koronataudin, tämä koronatauti lasketaan ikään kuin kolmanneksi rokoteannokseksi, Nohynek selventää suorassa MTV Uutiset Liven haastattelussa. 

Kuuntele jutun alussa olevalta videolta: Ottaako 3. rokoteannos vai sairastaako korona? THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek vastaa, kumpi on parempi vaihtoehto!

Mitä omikronmuunnoksen antamasta suojasta tiedetään?

Jo aiemmin on todettu, että kaksi koronarokotetta antaa hyvän suojan vakavampaa tautimuotoa vastaan. 

Kolmas puolestaan nostaa tehon erinomaiselle tasolle.

Jotta kolmannesta koronarokoteannoksesta olisi kaksi rokoteannosta saaneelle ja koronaviruksen sairastaneelle käytännössä mitään hyötyä, Nohynekin mukaan kannattaa malttaa odottaa vähintään kuusi viikkoa. 

– Jos se (3. rokoteannos) annetaan hyvin paljon ennen tuota kuuden viikon täyttymistä, siitä ei välttämättä saada yhtä hyvää vaikutusta suojan kasvun ja pitkäkestoisuuden kannalta, hän täsmentää.

Myös MTV Uutiset on uutisoinut tapauksesta, jossa koronavirukseen on sairastuttu kahdesti lyhyen aikavälin sisällä. 

– Tiedetään, että suojateho infektiota ja tartuntaketjujen syntymistä vastaan ei ole niin kovin hyvä,. Mutta sitten suojateho taas vakavaa tautia vastaan näyttää tällä hetkellä oikeinkin hyvältä.

– Tietysti, jos ihminen on perussairas ja hänellä on vakava immuunipuutos, silloin taudin sairastaminen ei anna hänelle todennäköisesti myöskään kovin pitkäkestoista suojaa myöskään vakavalta taudilta. 

Nohynek korostaakin, että vielä omikronmuunnoksen aiheuttaman tartunnan antamasta immuunisuojasta ja sen kestosta ei ole toistaiseksi riittävästi tutkimustietoa. 

– Tarvitsemme lisää seurantatietoa, jotta voidaan sanoa, kuinka pian mahdollisesti tarvitsee lisäannostuksia.

– Tieto täsmentyy kuukausien kuluessa, Nohynek pohtii. 

Sairastaako korona vai ottaako 3. rokoteannos?

Omikronmuunnoksen on havaittu aiheuttavan aiempia koronavirusvariantteja lievemmän taudin. Olisiko siis parempi yrittää hankkia itselleen omikrontartunnan vai kannattaako mieluimmin hakeutua niin sanotusti piikille kolmannen kerran?

– Lääkärinä minun on vaikea suositella, että ehdoin tahdoin menisi ja altistaisi itsensä omikronmuunnokselle, sillä meistä kukaan ei tiedä, olenko minä juuri se, joka saakin vakavamman taudin rokotesuojasta huolimatta.

– Mieluimmin ottaa sen rokotteen, josta tiedämme jo hyvin paljon ja siten on tehnyt voitavansa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Näin eri koronavarianttien oireet eroavat toisistaan 3:06
Näin eri koronavarianttien oireet eroavat toisistaan

Onko 3. rokoteannoksesta haittaa, jos on sairastanut taudin?

Nohynekin mukaan kolmas koronarokoteannos voi aiheuttaa jonkin verran enemmän haittavaikutuksia, kuten kuumetta ja lihassärkyä, jos sen ottaa pian sairastamisen jälkeen. 

– Se, että tulisi enemmän vakavia odottamattomia haittoja – semmoisesta meillä ei ole ainakaan vielä tietoa. 

Tällä hetkellä läheskään kaikki suomalaiset eivät hakeudu virallisiin PCR-testeihin, vaan sairastavat koronaviruksen oireettomina ja siten mahdollisesti myös tietämättään.

Edellä mainituissa esimerkkitilanteissa kolmas rokoteannos voikin tulla kyseeseen. Nohynekin mukaan myös matkustaessa ”ylimääräisen annoksen ottamiseen voi joutua” kohdemaan matkustusrajoituksista riippuen. 

– Tilanteet muuttuvat tällä hetkellä hyvin paljon ja miten eri maat suhtautuvat matkustajiin ja millaisia vaatimuksia voi olla. 

– Silloin meidän [THL:n] suositus on se, että jos jostain erityisestä, kuten todistusteknisestä syystä esimerkiksi maahanpääsyä varten tarvitsee rokotepassin, jonka edellytyksenä on kolme rokoteannosta, silloin tietysti tämä kolmas annos voidaan antaa myöskin ihmiselle, joka on tiettävästi sairastanut taudin, Nohynek jatkaa. 

Sairastin koronan, tarvitsenko kolmannen rokotteen? Hanna Nohynek vastaa rokotekysymyksiin 12:28
Sairastin koronan, tarvitsenko kolmannen rokotteen? Hanna Nohynek vastaa rokotekysymyksiin – katso koko haastattelu! 

Lue myös:

    Uusimmat