Lenkkeilijöiden pitäisi käyttää maskia muiden ohi juostessaan, vaatii brittiprofessori: "Vaikka lenkillä luulee, että on terve..."

Näin hurjasti virus leviää työyhteisössä – MTV toteutti paljon puhuvan simulaation tautien leviämisestä 6:04
Näin hurjasti virus leviää työyhteisössä! MTV toteutti paljon puhuvan simulaation tautien leviämisestä!

Oxfordin yliopiston professori latasi näkemyksensä lenkkeilijoiden maskin käytöstä brittiläisessä aamutv-ohjelmassa.

Lenkkeilijöiden tulisi pitää kasvomaskia juostessaan muiden ohi, sillä puuskuttaminen ja raskaasti hengittäminen voi olla vaaraksi muille. Tätä mieltä on Trish Greenhalgh, Oxfordin yliopiston perusterveydenhuoltoon erikoistunut professori. Hän kertoi näkemyksensä Good Morning Britain -ohjelmassa 2. maaliskuuta.

– Virusta on ilmassa, siitä ei ole epäilystäkään. Sekin on selvää, että sen voi saada, kun hengittää sisään sellaista ilmaa, jota toinen on aiemmin hengittänyt ulos, hän kommentoi.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Greenhalghin mielestä riski piilee siinä, jos lähelle sattuu puuskuttava lenkkeilijä, jonka hengittämää ilmaa tulee vetäneeksi omiin keuhkoihinsa.

– 40 prosenttia koronavirustapauksista on saatu ihmisiltä, joilla ei ole koronaoireita. Eli vaikka lenkillä luulee, että on terve, seuraavana päivänä ilmeneekin jo oireita. Niinpä olet  hengittämällä levittänyt koronaa jollekin toiselle, vaikka sille vanhalle rouvalle, joka oli lenkillä koiransa kanssa.

Avoimissa tiloissa maskia ei kuitenkaan tarvitsisi käyttää

Ohjelmassa mukana ollut julkiseen terveydenhuoltoon erikoistunut professori Devi Shridhar Edinburghin yliopistosta lisäsi tähän, että maskia pitäisi pitää ruuhkaisilla paikoilla. Jos ympärillä ei ole ihmisiä, maskia ei tarvitse pitää ja ”voi juosta vapaasti”.

– Korona voi levitä ilman välityksellä, joten lenkkeilijöiden olisi tärkeää ajatella näitä asioita.

Shridhar kertoo miettivänsä, minne lähtee lenkille. Hän yrittää huomioida jalankulkijat sellaisissa paikoissa, joissa kulkee paljon ihmisiä.

– Puistossa voi ottaa maskin pois ja juosta, miten haluaa.

– Mielestäni tarvittaisiin nyt huomaavaisuutta toisia ihmisiä kohtaan. Olemme keskellä pandemiaa. Jos siis vaikka pyöräilet paikassa, jossa on paljon ihmisiä, käytä maskia!

Greenhalgh lisäsi tähän, että ei ole kovin työlästä laskea maskia alemmas kasvoilla. Siihen menee ehkä kaksi sekuntia.

– Joten käytä maskia, jos lenkkeilet vaikka keskustassa. Puistossa voit ottaa sen pois. Näin minä tein tänä aamuna. Se ei ole vaikeaa.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit tai lisää aiheesta koronavirus.

Lue myös:

    Uusimmat