Mainos

Aikuisen hiprakka hämmentää lasta

Pari olutta saunan jälkeen tai hiukan viiniä töistä tullessa on monen aikuisen mielestä kohtuullista alkoholinkäyttöä. Lasta voi kuitenkin hämmentää alkoholia juoneen vanhemman muuttunut olemus, vaikkei aikuinen olisikaan humalassa, sanoo lastenpsykiatri Jukka Mäkelä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Mäkelän mukaan lapsen normaali kehitys vaatii, että hän voi peilata itseään vanhempaansa. Jos juominen on mukana arjessa, vanhempi ei välttämättä pysty täyttämään tehtäväänsä olla luotettavasti ja ennustettavasti läsnä ja vastaamaan lapsen tarpeisiin. Silloin lapsen kehitys voi häiriintyä.

Mäkelä ei kuitenkaan halua paheksua vanhempien alkoholinkäyttöä liikaa. Lapsetkin ovat yksilöitä, ja heidän herkkyydessään huomata alkoholin aiheuttamia muutoksia vanhemmissa on suuria eroja.

- Joitakin vanhempia pienet alkoholimäärät auttavat irrottautumaan esimerkiksi työpaineista ja he jaksavat silloin heittäytyä olemaan lasten kanssa, Mäkelä sanoo.

Liiallinen ryppyotsaisuus ei kannata siksikään, että täysraittiin perheen lapsilta voi Mäkelän mukaan jäädä kohtuullisen juomisen malli saamatta, mikä voi näkyä nuoruudessa hankalina alkoholikokeiluina.

Myöskään A-klinikkasäätiön projektikoordinaattori Janne Takala ei saarnaisi vanhemmille täyttä alkoholittomuutta.

- Lasillinen ruuan kanssa silloin tällöin kuulostaa ihan hyvältä. Asia vesittyy vasta, jos eurooppalaisen juomatavan jatkeeksi harrastetaan myös niin sanottua suomalaista juomatapaa.

Parasta hänen mukaansa olisi, jos opittaisiin juomaan ilman päihtymystarkoitusta.

Äitien juominen haitallisempaa

Mäkelä kertoo, että tutkimusten mukaan isät juovat liikaa huomattavasti useammin kuin äidit. Lasten kannalta äitien alkoholinkäyttö on kuitenkin haitallisempaa.

- Jos isä käyttää liikaa alkoholia, äiti kompensoi. Jos äiti käyttää liikaa, usein käyttää isäkin.

Lapsille ja nuorille tehdyn tutkimuksen mukaan 30 prosenttia kokee läheisen käyttävän liikaa päihteitä. Mäkelän mukaan tällaisissa tutkimuksissa pojat kertovat läheisen juomatapojen haitallisuudesta harvemmin kuin tytöt.

- Pojille isä on lähes pyhä, isää ei saa kritisoida. Tytöillä on siihen suurempi vapaus. Suomessa alkoholin käyttö on vielä sukupuolittunutta.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.