Äidit meikkaavat jopa vauvojaan someen – asiantuntijat kertovat, mikä on sopiva aika aloittaa meikkaaminen

Instagramista löytyy paljon kuvia jopa vauvaikäisistä lapsista, jotka on meikattu näyttävästi.

Moni muistaa leikkineensä lapsena aikuista. Varsinkin tytöillä tämä voi tarkoittaa puku- ja meikkileikkejä. Erityisesti meikkaaminen herättää ristiriitaisia tunteita vanhemmissa. Osa kieltää jyrkästi lasten meikkaamisen, osa ehostaa lapsia itse.

Jälkimmäisiin kuuluu esimerkiksi meikkitaiteilija Briana Marie, kertoo Fabiosa-sivusto. Marie meikkasi pienen tyttärensä tämän nukkuessa ja julkaisi lopputuloksesta kuvan Instagramissa. Kuva keräsi yli 32 000 tykkäystä, mutta kommenttiosiossa nuoren äidin toimintaa paheksuttiin.

Loppujen lopuksi Marien oli poistettava kommenttiosio käytöstä ja muistutettava, että meikkasi taaperonsa vain huvin vuoksi.

Briana Marie ei todellakaan ole ainut lapsiaan meikkaava vanhempi, kuten seuraavat kuvat osoittavat. Pienten lasten meikkaaminen näyttää olevan jopa pienimuotoinen Instagram-villitys. Aihetunnisteella #babymakeup löytyy Instagramista lähes 9000 kuvaa tai videota.

Ovatko meikit haitallisia lapsen terveydelle?

Meikkitaitelija Briana Marie ehosti nukkuvan vauvansa. Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Osa lasten meikkaamista vastustavista perustelee kantaansa meikkituotteiden haitallisuudella. Niiden väitetään esimerkiksi vanhentavan lapsen ihoa ennenaikaisesti.

Kosmetiikan yhteydessä puhutaan usein myös hormonihäiriköistä, jotka muuttavat hormonitoimintaa ja aiheuttavat haittoja, kuten murrosiän aikaistumista. Teknokemian yhdistys ry kertoo sivuillaan, että tällaiset väitteet huolestuttavat kuluttajia turhaan, sillä kosmetiikka ei saa sisältää terveydelle haitallisia aineita ja kosmetiikkatuotteille on tehtävä kattava turvallisuusarviointi ennen niiden markkinoille asettamista.

Lapsen meikkaaminen nähdään usein lisäksi epäsopivana. Lastenhan kuuluu olla lapsia, eikö?

Meikkaamisen aloittamiseen ei ole maagista ikää

Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.


Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Healthyway-sivuston haastattelema psykologian ja lasten psykiatrian professori Alan E. Kazdin Yalen yliopistosta kertoo, ettei ole olemassa maagista ikää, jolloin lapsi saisi tai ei saisi meikata. Lapsen meikkaamiseen vaikuttavat monet tekijät, kuten kulttuuri, vanhempien sosioekonominen tausta sekä lapsen kaverit.

Siinä missä esimerkiksi Intiassa pienten lasten meikkaamiseen saattaa liittyä hengellisyyttä, länsimaissa ehostautuminen yhdistetään usein naisena edustamiseen, seksuaalisuuden esille tuomiseen sekä huomion saamiseen, sanoo sivuston haastattelema sosiaalityöntekijä ja kirjailija Erick Kenneth French. Tämä lienee syy siihen, että aikuiset saattavat kavahtaa pienen lapsen meikattuja kasvoja.

Kazdin suosittelee vanhempia pitämään kantansa lapsen meikkaamiseen avoimena ja sallimaan lapsen hillityn meikkaamisen tietyissä ympäristöissä.

Sosiaalisen mediaan jaettavia kuvia varta vasten meikkaaminen saattaa opettaa lapsille käytökseen ohjaavia tapoja, sillä lapset omaksuvat verkon käyttötavat vanhemmiltaan, kertoo brittilehti The Guardianin haastattelema kliininen psykologi Genevieve von Lob.

Vanhempien kannattaakin miettiä, millaiset eväät he antavat lapsiensa somekäyttöön tulevaisuutta varten. Psykologi muistuttaa, ettei sosiaaliseen mediaan tulisi jakaa kuvia vain tykkäyksiä kalastellakseen, sillä se voi opettaa lapsille, että kuvien jakaminen itsestään on ainoa keino tulla hyväksytyksi.

Jos lasta meikataan pienestä pitäen somekuvia varten, hän saattaa oppia lisäksi, että hyväksytyksi tuleminen vaatii myös ehostautumista.

Videolla näytetään, miltä julkkikset näyttävät ilman meikkiä!

Tältä julkkikset näyttävät ilman meikkiä 0:58

Lue myös:

    Uusimmat