Ahvenanmaan samppanjalöydön ikä yhä arvoitus

Ahvenanmaalla vanhasta laivanhylystä löytyneen samppanjan ikä on yhä arvoitus. Se ei kuitenkaan ole kuulun Veuve-Clicquot -samppanjatalon tuote kuten ensin arvailtiin.

Veuve-Clicquotin kellarimestarin Domique Demarvillen mukaan samppanjan valmistaja on Juglar-yhtiö, joka ei ole enää toiminnassa.

Demarville arvelee, että samppanja on valmistettu 1800-luvun ensimmäisen kolmanneksen aikana. Se ei siten ehkä ole maailman vanhin jälkipolvien juotavaksi jäänyt pullo. Viime vuonna Lontoossa maisteltiin samppanjaa vuodelta 1825.

Demarville arvioi samppanjan säilyttäneen alkuperäisen makunsa, koska se on merenpohjassa ollut osin kellarinkaltaisissa oloissa. Hän on analysoinut juoman värin, maun ja tuoksun tarkasti muutaman millilitran perusteella.

Juoma maistuu ensin sokeriselta, mutta sitten tilalle astuvat happamuus ja raikkaus.

- Maistellessa kohoavat esiin savunmaut, joille ovat ominaisia samat turpeen ja tupakan vivahteet, jotka tuntuvat nenässä, Demarville kuvaili uutistoimisto AFP:lle.

Nya Åland -lehden mukaan maakuntahallitus päätti perjantaina, että samppanjapullot nostetaan hylystä todennäköisesti vielä tämän kuun aikana.

(MTV3 - STT - AFP)

Lue myös:

    Uusimmat